Vlees, vis of vega, waar halen we onze eiwitten vandaan.
Wat we eten heeft impact op ons, maar ook op het klimaat. Door de klimaatdiscussie, is er ook een discussie over de impact van ons eten ontstaan.
Waar halen we onze eiwitten vandaan?
We eten tegenwoordig veel meer vlees als vroeger. Vlees was iets bijzonders, voor op zondag, maar tegenwoordig denken we er niet eens over na met alle kiloknallers.Eigelijk hebben we als mens geen vlees, vis of zuivel nodig. Een combinatie van eiwitten uit alle soorten bonen, gecombineerd met granen levert perfecte eiwitten op.
Kijken we naar de klimaatimpact, dan zijn eieren in dit overzicht ongeveer gelijkwaardig aan noten, tofu of vegaburgers. De impact op de kippen in de vleesindustrie is weer een heel ander verhaal. Als je echt vlees wil eten, is kippen en varkensvlees weer veel duurzamer als gehaktbal, die weer veel duurzamer is als een biefstuk.
Het verschil tussen die laatste twee ligt er met name aan, dat beesten, speciaal gehouden voor de vleesindustrie een veel hogere impact hebben op het milleu.
Wat moet ik hier mee?
Veganistisch eten is een optie. Het is zeker iets wat je moet leren en in het begin zeker niet makkelijk is. Begin met makkelijke recepten die eigelijk iedereen lekker vindt. Vegan Burito's zijn heel lekker en makkelijk te maken. Wat je ook kunt doen, is naar de Lidl gaan. Ik persoonlijk vindt bijvoorbeeld de vegan groenteschijven en balletjes best lekker. Zeker als je van de groenteschijven een echte hamburger maakt, met aioli of (vegan)mayonaise en ketchup, augurken, gesnipperde uitjes op een Italiaanse bol. Een van mijn favorieten.Het is een kwestie van experimenteren, begin met 1 dag in de week. Daarna nog een en zie hoe het gaat.
Eiwitten-en-de-impact-op-het-milleu | Woensdag 17 April 2024 18:8:25 |