Na 4 jaar ruzie stemt EU over 'anti-wegkijkwet' van Nederlandse Lara Wolters: 'Op allerlaatste moment begint iemand te chanteren'
Dit stuk geeft een inkijkje hoe de politiek in Brussel werkt en hoe bedrijven, met name via loggy groepen heel veel invloed op ons leven uitoefenen.
Wetgeving is hard werk
In Europa moet met veel partijen en landen onderhandeld worden om zaken voorelkaar te krijgen. Wetten en voorstellen worden hierdoor gedurende het proces vaak afgezwakt, om toch voldoende partijen zover te krijgen dat ze voor een wetsvoorstel stemmen. Maar er lijkt een nieuwe wind te waaien.
Chantage
We zien op steeds meer vlakken dat landen op het laatste moment de voet dwars zetten. In dit gaval ging het om Macron, die er op het laatste moment er voor kiest toch niet zijn handtekeing te zetten, omdat een aantal grote bedrijven het er niet mee eens zijn.
Bedrijven moeten hu verantwoordelijkheid nemen
Overal in de keten is het bijna normaal geworden mensen uit te buiten en de aarde uit te putten. Het zijn de grote bedrijven die bewust kiezen voor de race to the bottom. Alles moet nog goedkoper en het maakt daarbij niet uit dat mensen daarbij uitgebuit worden of de aarde vervuild wordt. Korte termijn winst voor aandeelhouders staat hierbij voorop.
Banken vormen een uitzondering
Er gaat veel mis met investeringen die banken doen. Er wordt door een deel van de banken massaal geinvesteerd in de fabrieksmatige veeteelt, en bedrijven die bijdragen aan de ontbossing. Ook kennen we het verhaal van de ING, dat massaal investeerd in de fossiele industrie. Ook banken hebben een maatschappelijke plicht, door te vragen bij het doen van investeringen, om zo mede zorg te dragen voor een leefbare planeet.news-20240328-Anti-wegkijkwet | Woensdag 17 April 2024 18:8:25 |