De Klimaatcrisis, de lange versie.
De overheid weet ervan
De tijd voor actie is nu. Het afgelopen jaar hebben we het zelf kunnen merken en zien.
Er komen meer stortregens, zwaardere stormen of juist lange drogere en hete perioden.
Nederland is extra kwetsbaar voor overstromingen omdat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt.
De aanleg van hogere dijken is heel kostbaar.
Ook kan klimaatverandering leiden tot een
tekort aan drinkwater of voedsel
.
Sinds de industriële revolutie is de invloed van de mens op het klimaat snel groter geworden.
Dit komt vooral door de uitstoot van broeikasgassen als CO2 en methaan.
Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden en daardoor stijgt de temperatuur op aarde.
Zonder broeikasgassen zou de aarde ijskoud zijn, maar met teveel broeikasgassen wordt het juist te heet.
De toename van CO2 komt vooral door de verbranding van aardolie, aardgas en steenkool.
De toename van methaan komt door landbouw (bijvoorbeeld koeien en rijstvelden), moerasgas in waterrijke gebieden en door weglekken van aardgas.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele overstromingen, bosbranden, droogte en eilanden die langzaam onder water verdwijnen.
Ondertussen zijn 3 van de 4 formerende partijen van ons toekomstig kabinet er niet van overtuigd dat het klimaatbeleid hoge prioriteit heeft.
De vervuiler betaald niet
Er zit een gigantisch gat tussen de vervuilers, die het geld verdienen en degene die het meeste last hebben van de klimaatcrisis. Wie hebben het meest last van de klimaatcrisis?-
Mensen die in stedelijke gebieden met een laag inkomen wonen en, in het algemeen, bevolkingsgroepen met een lager inkomen en lagere activa,
zijn meer blootgesteld aan de gevolgen van de klimaatverandering, maar hebben minder mogelijkheden om ze het hoofd te bieden.
Als je in een huurhuis woont bijvoorbeeld, kun je niet zelf zonnepanelen en dergelijke kopen (met subsidie).
Vrouwen kunnen onevenredig zwaar worden getroffen door de klimaatverandering en worden benadeeld wanneer dure aanpassingsmaatregelen nodig zijn. Tegelijkertijd zijn vrouwen belangrijke actoren op het gebied van aanpassing en meer in het algemeen duurzame praktijken.
Werklozen en sociaal gemarginaliseerde mensen zijn het meest kwetsbaar voor klimaatrisico’s. Zie ook de website van de EU over de impact op klimaatverandering. -
Kijken we aan de andere kant bijvoorbeeld ook naar Afrika.
Afrika draagt slechts 3 tot 4 procent bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar ervaart wel buitenproportioneel de gevolgen van klimaatverandering. Van de twintig landen die het hardst worden getroffen door klimaatverandering, liggen zeventien ervan in Afrika. De klimaatverandering veroorzaakt er extreme weersomstandigheden zoals verwoestende droogte en enorme overstromingen. In de vier Oost-Afrikaanse landen Ethiopië, Kenia, Zuid-Soedan en Somalië resulteerde aanhoudende droogte reeds in honderdduizenden vernietigde hectaren gewassen, heel wat verminderde oogstopbrengsten, verminderde toegang tot water en 13 miljoen gestorven dieren tussen 2021 en 2023.
Bekijk bijvoorbeeld dit artikel voor meer achtergrond info.
We sluiten onze ogen voor de klimaatimpact
Hiernaast heb je de handel in producten met een grote milieu impact:- De produktie van soja, die voor het grootste deel als veevoer gebruikt wordt. De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit de Verenigde Staten en Brazilië. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Er zijn steeds meer bestrijdingsmiddelen nodig, omdat schimmels resistent worden. ( zie dit artikel van Milieu Centraal ). Bij de sojateelt worden steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruikt omdat onkruid resistent wordt en vanwege het ontstaan van nieuwe schimmelziektes. Ook wordt er steeds meer (schadelijke) kunstmest gebruikt vanwege de gronduitputting door grootschalige sojateelt (Milieu Centraal, 2021a).
Is het dan niet te laat?
Zolang wij doorgaan zoals we nu doen, zal het steeds een beetje erger worden. De broeikasgassen terugstoppen is niet zo makkelijk. Wat we moeten doen, is zo snel mogelijk stoppen. Hiervoor moeten we onze regering, maar ook de grote uitstoters als Shell en Tatasteel, erop aanspreken dat het nu echt menens is.
De tijd van treuzelen en dralen is voorbij
Kom in actie, sluit je aan bij Climate Rebellion of een van de andere spelers in de klimaatbeweging. We hebben je keihard nodig.crisis-lang | Woensdag 17 April 2024 18:8:25 |