Hoe is het zover gekomen
De overheid en de olie bedrijven weten het al heel lang
Al meer dan veertig jaar weten bedrijven als Shell en de regering dat de uitstoot van fossiele brandstoffen bijdragen aan de klimaatcrisis. Reeds in 1979 werd in Genève een eerste World Climate Conference bijeengeroepen door de WMO.Tijdens de eerste COP in 1995 werd al geconstateerd, dat het
klimaatverdrag van 1992 volstrekt onvoldoende was.
Op 24 juni 2015 won de stichting Urgenda met 900 andere eisers een rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden over het landelijke klimaatbeleid.
En wat deed de staat?
Ze ging in beroep,
in plaats van vaart maken met het aanpakken van de klimaatcrisis.
Het door de Nederlandse overheid ingestelde hogerberoep werd op 9 oktober 2018 verworpen.[3][4]
De staat stelde tegen de uitspraak tevergeefs beroep in cassatie bij de Hoge Raad.[5]
Op 20 december 2019 bepaalde de Hoge Raad dat de staat zich aan de eerdere uitspraak diende te houden.
Het gevolg, we zitten in een
stikstof-crisis.
Niet doordat Urgenda een rechtzaak aanspande, zodat de regering zich aan haar eigen en Europese regels moest houden,
maar omdat de regering jaar in, jaar uit, beleid voor zich uit schoof.
Ook de rol van de veeteelt is al heel lang bekend
Hetzelfde geldt voor de veeteelt en melkveehouders.Al in de jaren '80 werd ook in Nederland langzaamaan duidelijk wat de consequenties waren van de grootschalige sojaproductie, én de rol van Nederland daarin is. De wereldwijde vleesproductie neemt toe en daarmee ook de vraag naar soja, een eiwitrijk gewas dat voornamelijk wordt gebruikt als veevoer.
Dit heeft echter desastreuze gevolgen voor mens, milieu en het klimaat.
Om land vrij te maken voor sojateelt wordt, vooral in Zuid-Amerika, op grote schaal bos gekapt en natuur vernietigd. De broeikasgassen die daarbij vrijkomen, dragen bij aan klimaatverandering.
En de Rabo bank profiteert van de millieumaatregelen
En om het voor de boeren nog erger te maken, moeten ze verplicht allerlei milieu maatregelen invoeren die handen vol met geld kosten en eigenlijk maar een beetje helpen. Als ze dan bij de Rabobank aankloppen voor een lening, krijgen ze die alleen maar als ze verder groeien. Wie daar beter van geworden zijn, zijn zeker niet de boeren. Wel de agro industrie en de Rabobank.En ondertussen wordt de stikstof-crisis steeds erger.
En het gaat maar door
Het is een patroon. Belastingen op energie stijgen voor consumenten, terwijl bedrijven massaal subsidies of kortingen krijgen.oorzaak | Woensdag 17 April 2024 18:8:25 |