Climate Rebellion

Waarom gebeurt er zo weinig?

De dingen die wij nu doen, hebben grote invloed op de toekomst en de mensen die dan leven.
De wetenschap vertelt al ruim 40 jaar dat de klimaatcrisis eraan komt. Olie- en gasbedrijven en onze regering weten dit al 40 jaar en toch gebeurt er veel te weinig. Hoe komt dat?:

  1. Politici moeten iedere 4 jaar herkozen worden, waardoor ze moeilijke beslissingen voor zich uitschuiven. Het partijbelang weegt zwaarder dan de verstandige keuze. Hierdoor durven politici de burger niet te vertellen wat de impact van de klimaatcrisis zal zijn.
  2. De lobbyisten (zoals de fossiele lobby, maar ook de lobby van de agro industrie) zorgen ervoor dat maatregelen worden tegengewerkt. Winsten zijn voor de bedrijven belangrijker dan het welzijn van de burgers. Voorstellen zoals de afbouw van fossiele subsidies of afbouwen van het gebruik van landbouwgif, worden hierdoor niet aangenomen.
  3. Politici durven de burger niet te betrekken bij het klimaatprobleem. Problemen worden iedere keer weer vooruitgeschoven, waardoor problemen veranderen in crises.

En als de politiek niets doet, gebeurt er ook weinig.

  1. Bedrijven die met kortingen stroom, gas en kolen kunnen gebruiken (de fossiele subsidies), doen niets.
    Zolang fossiele brandstoffen goedkoper zijn als het duurzame alternatief, is er geen reden om over te stappen.
    De aandeelhouders zijn immers gebaat bij maximale winst en zijn vaak niet geïnteresseert in de schade die bedrijven veroorzaken. Download hier het rapport van Milieudefensie over de fossiele subsidies.
  2. Daar waar de Pensioenfondsen in beweging komen, met de afbouw van investeringen in fossiele projecten, hebben banken als de ING bank grote moeite met het nemen van hun verantwoordelijkheid binnen de Klimaatcrisis. Zij bepalen in grote mate waar ons spaargeld en onze pensioenen in belegd worden en zijn daarom een belangrijke speler in het helpen oplossen van de klimaat-crisis.
  3. Boeren weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Er is nog steeds geen beleid dat erop gericht is een meer duurzame, toekomst bestendige landbouw te realiseren. De supermarkten dicteren de prijzen, waardoor het voor boeren nu meer een kwestie van overleven is.
    En als er dan nieuwe klimaatmaatregelen komen, dan is de rek er uit en gaan de trekkers de straat op.
  4. En de grote paradox is, dat door de Urgenda uitspraak er nu eindelijk beweging in het verhaal komt. Doordat er echter jaren lang niet geanticipeerd is op het overschakelen op duurzame energie en het feit dat de stroomnetten verkocht zijn, zitten we nu met een overvol stroomnetwerk.

Regeren is vooruitzien.

Een goed beleid beperkt zich niet alleen tot het heden, maar strekt zich ook uit tot de toekomst. De toekomst van onze kinderen staat op het spel.

waarom-zo-langzaamWoensdag 17 April 2024 18:8:25