Help! We zitten in een klimaatcrisis.
Dit is wel heel kort en paniekerig.
Wat is er aan de hand?
De mens leeft niet in balans met de natuur. Op 7 van de 9 indicatoren voor leven op aarde zijn we de grens overschreden. Earth Overshoot Day valt ieder jaar eerder. Het IPCC heeft verschillende scenario's van klimaatcrises beschreven en dier- en plantensoorten sterven zo snel uit dat we in de zesde massa-extinctie leven.
Hoe komt dit?
Door het gebruik van onderandere olie en gas en de massale veeteelt, stijgen de broeikasgassen en daarmee de temperatuur van de aarde. Dit leidt tot allerlei verstoringen. Denk bijvoorbeeld aan de overstromingen, stijging zeespiegel (waardoor op termijn ook Nederland onderwater komt te liggen), bosbranden, mislukte oogsten en nog veel meer.
Maar er gaat nog veel meer mis.
Denk bijvoorbeeld aan de vervuiling door PFAS, waardoor we bijvoorbeeld op veel plekken geen eieren meer mogen eten van los lopende kippen. Ook het landbouwgif en de nitraten uit de veeteelt zorgen ervoor dat de kwaliteit van onze bodem en ons drinkwater in gevaar komt.Wil je meer lezen over de gevolgen van de klimaatverandering, bekijk dan bijvoorbeeld het overzicht van de gevolgen van de klimaatverandering door de Europese Commissie
De overheid weet ervan
De tijd voor actie is nu. Het afgelopen jaar hebben we het zelf kunnen merken en zien.
Er komen meer stortregens, zwaardere stormen of juist lange drogere en hete perioden.
Nederland is extra kwetsbaar voor overstromingen omdat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt.
De aanleg van hogere dijken is heel kostbaar.
Ook kan klimaatverandering leiden tot een
tekort aan drinkwater of voedsel
.
Sinds de industriële revolutie is de invloed van de mens op het klimaat snel groter geworden.
Dit komt vooral door de uitstoot van broeikasgassen als CO2 en methaan.
Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden en daardoor stijgt de temperatuur op aarde.
Zonder broeikasgassen zou de aarde ijskoud zijn, maar met teveel broeikasgassen wordt het juist te heet.
De toename van CO2 komt vooral door de verbranding van aardolie, aardgas en steenkool.
De toename van methaan komt door landbouw (bijvoorbeeld koeien en rijstvelden), moerasgas in waterrijke gebieden en door weglekken van aardgas.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele overstromingen, bosbranden, droogte en eilanden die langzaam onder water verdwijnen.
Ondertussen zijn 3 van de 4 formerende partijen van ons toekomstig kabinet er niet van overtuigd dat het klimaatbeleid hoge prioriteit heeft.
De vervuiler betaald niet
Er zit een gigantisch gat tussen de vervuilers, die het geld verdienen en degene die het meeste last hebben van de klimaatcrisis. Wie hebben het meest last van de klimaatcrisis?-
Mensen die in stedelijke gebieden met een laag inkomen wonen en, in het algemeen, bevolkingsgroepen met een lager inkomen en lagere activa,
zijn meer blootgesteld aan de gevolgen van de klimaatverandering, maar hebben minder mogelijkheden om ze het hoofd te bieden.
Als je in een huurhuis woont bijvoorbeeld, kun je niet zelf zonnepanelen en dergelijke kopen (met subsidie).
Vrouwen kunnen onevenredig zwaar worden getroffen door de klimaatverandering en worden benadeeld wanneer dure aanpassingsmaatregelen nodig zijn. Tegelijkertijd zijn vrouwen belangrijke actoren op het gebied van aanpassing en meer in het algemeen duurzame praktijken.
Werklozen en sociaal gemarginaliseerde mensen zijn het meest kwetsbaar voor klimaatrisico’s. Zie ook de website van de EU over de impact op klimaatverandering. -
Kijken we aan de andere kant bijvoorbeeld ook naar Afrika.
Afrika draagt slechts 3 tot 4 procent bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar ervaart wel buitenproportioneel de gevolgen van klimaatverandering. Van de twintig landen die het hardst worden getroffen door klimaatverandering, liggen zeventien ervan in Afrika. De klimaatverandering veroorzaakt er extreme weersomstandigheden zoals verwoestende droogte en enorme overstromingen. In de vier Oost-Afrikaanse landen Ethiopië, Kenia, Zuid-Soedan en Somalië resulteerde aanhoudende droogte reeds in honderdduizenden vernietigde hectaren gewassen, heel wat verminderde oogstopbrengsten, verminderde toegang tot water en 13 miljoen gestorven dieren tussen 2021 en 2023.
Bekijk bijvoorbeeld dit artikel voor meer achtergrond info.
We sluiten onze ogen voor de klimaatimpact
Hiernaast heb je de handel in producten met een grote milieu impact:- De produktie van soja, die voor het grootste deel als veevoer gebruikt wordt. De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit de Verenigde Staten en Brazilië. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Er zijn steeds meer bestrijdingsmiddelen nodig, omdat schimmels resistent worden. ( zie dit artikel van Milieu Centraal ). Bij de sojateelt worden steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruikt omdat onkruid resistent wordt en vanwege het ontstaan van nieuwe schimmelziektes. Ook wordt er steeds meer (schadelijke) kunstmest gebruikt vanwege de gronduitputting door grootschalige sojateelt (Milieu Centraal, 2021a).
Is het dan niet te laat?
Zolang wij doorgaan zoals we nu doen, zal het steeds een beetje erger worden. De broeikasgassen terugstoppen is niet zo makkelijk. Wat we moeten doen, is zo snel mogelijk stoppen. Hiervoor moeten we onze regering, maar ook de grote uitstoters als Shell en Tatasteel, erop aanspreken dat het nu echt menens is.
De tijd van treuzelen en dralen is voorbij
Kom in actie, sluit je aan bij Climate Rebellion of een van de andere spelers in de klimaatbeweging. We hebben je keihard nodig.
De overheid en de olie bedrijven weten het al heel lang
Al meer dan veertig jaar weten bedrijven als Shell en de regering dat de uitstoot van fossiele brandstoffen bijdragen aan de klimaatcrisis. Reeds in 1979 werd in Genève een eerste World Climate Conference bijeengeroepen door de WMO.Tijdens de eerste COP in 1995 werd al geconstateerd, dat het
klimaatverdrag van 1992 volstrekt onvoldoende was.
Op 24 juni 2015 won de stichting Urgenda met 900 andere eisers een rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden over het landelijke klimaatbeleid.
En wat deed de staat?
Ze ging in beroep,
in plaats van vaart maken met het aanpakken van de klimaatcrisis.
Het door de Nederlandse overheid ingestelde hogerberoep werd op 9 oktober 2018 verworpen.[3][4]
De staat stelde tegen de uitspraak tevergeefs beroep in cassatie bij de Hoge Raad.[5]
Op 20 december 2019 bepaalde de Hoge Raad dat de staat zich aan de eerdere uitspraak diende te houden.
Het gevolg, we zitten in een
stikstof-crisis.
Niet doordat Urgenda een rechtzaak aanspande, zodat de regering zich aan haar eigen en Europese regels moest houden,
maar omdat de regering jaar in, jaar uit, beleid voor zich uit schoof.
Ook de rol van de veeteelt is al heel lang bekend
Hetzelfde geldt voor de veeteelt en melkveehouders.Al in de jaren '80 werd ook in Nederland langzaamaan duidelijk wat de consequenties waren van de grootschalige sojaproductie, én de rol van Nederland daarin is. De wereldwijde vleesproductie neemt toe en daarmee ook de vraag naar soja, een eiwitrijk gewas dat voornamelijk wordt gebruikt als veevoer.
Dit heeft echter desastreuze gevolgen voor mens, milieu en het klimaat.
Om land vrij te maken voor sojateelt wordt, vooral in Zuid-Amerika, op grote schaal bos gekapt en natuur vernietigd. De broeikasgassen die daarbij vrijkomen, dragen bij aan klimaatverandering.
En de Rabo bank profiteert van de millieumaatregelen
En om het voor de boeren nog erger te maken, moeten ze verplicht allerlei milieu maatregelen invoeren die handen vol met geld kosten en eigenlijk maar een beetje helpen. Als ze dan bij de Rabobank aankloppen voor een lening, krijgen ze die alleen maar als ze verder groeien. Wie daar beter van geworden zijn, zijn zeker niet de boeren. Wel de agro industrie en de Rabobank.En ondertussen wordt de stikstof-crisis steeds erger.
En het gaat maar door
Het is een patroon. Belastingen op energie stijgen voor consumenten, terwijl bedrijven massaal subsidies of kortingen krijgen.
De dingen die wij nu doen, hebben grote invloed op de toekomst en de mensen die dan leven.
De wetenschap vertelt al ruim 40 jaar dat de klimaatcrisis eraan komt. Olie- en gasbedrijven en onze regering weten dit al 40 jaar en toch gebeurt er veel te weinig.
Hoe komt dat?:
- Politici moeten iedere 4 jaar herkozen worden, waardoor ze moeilijke beslissingen voor zich uitschuiven. Het partijbelang weegt zwaarder dan de verstandige keuze. Hierdoor durven politici de burger niet te vertellen wat de impact van de klimaatcrisis zal zijn.
- De lobbyisten (zoals de fossiele lobby, maar ook de lobby van de agro industrie) zorgen ervoor dat maatregelen worden tegengewerkt. Winsten zijn voor de bedrijven belangrijker dan het welzijn van de burgers. Voorstellen zoals de afbouw van fossiele subsidies of afbouwen van het gebruik van landbouwgif, worden hierdoor niet aangenomen.
- Politici durven de burger niet te betrekken bij het klimaatprobleem. Problemen worden iedere keer weer vooruitgeschoven, waardoor problemen veranderen in crises.
En als de politiek niets doet, gebeurt er ook weinig.
-
Bedrijven
die met kortingen stroom, gas en kolen kunnen gebruiken (de fossiele subsidies), doen niets.
Zolang fossiele brandstoffen goedkoper zijn als het duurzame alternatief, is er geen reden om over te stappen.
De aandeelhouders zijn immers gebaat bij maximale winst en zijn vaak niet geïnteresseert in de schade die bedrijven veroorzaken. Download hier het rapport van Milieudefensie over de fossiele subsidies. - Daar waar de Pensioenfondsen in beweging komen, met de afbouw van investeringen in fossiele projecten, hebben banken als de ING bank grote moeite met het nemen van hun verantwoordelijkheid binnen de Klimaatcrisis. Zij bepalen in grote mate waar ons spaargeld en onze pensioenen in belegd worden en zijn daarom een belangrijke speler in het helpen oplossen van de klimaat-crisis.
-
Boeren
weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Er is nog steeds geen beleid dat erop gericht is een meer duurzame, toekomst bestendige landbouw te realiseren.
De supermarkten dicteren de prijzen, waardoor het voor boeren nu meer een kwestie van overleven is.
En als er dan nieuwe klimaatmaatregelen komen, dan is de rek er uit en gaan de trekkers de straat op. - En de grote paradox is, dat door de Urgenda uitspraak er nu eindelijk beweging in het verhaal komt. Doordat er echter jaren lang niet geanticipeerd is op het overschakelen op duurzame energie en het feit dat de stroomnetten verkocht zijn, zitten we nu met een overvol stroomnetwerk.
Regeren is vooruitzien.
Een goed beleid beperkt zich niet alleen tot het heden, maar strekt zich ook uit tot de toekomst. De toekomst van onze kinderen staat op het spel.Ondertussen weten de meesten van ons wel dat er een klimaatprobleem is. Maar toegeven dat je het weet, betekend dat je het niet langer kan negeren. Velen van ons voelen zich comfortabeler als struisvogel.
Wat is een rebel eigenlijk?
Als klimaatrebel zorg je ervoor dat anderen ook over het klimaat durven te gaan nadenken en zich hierover durven uit te spreken. Dit voelt wellicht ongemakkelijk, maar helpt echt, omdat de klimaatcrisis een probleem is dat we alleen samen kunnen oplossen.Het betekent echt niet, dat je de snelweg op moet. Er zijn heel veel manieren waarop je er aan bij kan dragen dat mensen in beweging komen.
Durf ik dit wel?
Rome is niet in 1 dag gebouwd en je hoeft dus ook niet gelijk je hele leven op de kop te zetten. Begin met aan jezelf toegeven dat er een klimaatprobleem is en dat je hier misschien iets mee moet.
Praat erover
Een volgende stap zou kunnen zijn dat je het er met je familie, vrienden en collega's over hebt. Dit is de eerste stap in je rebel zijn. Door erover te praten maak je de weg vrij voor anderen om het er ook over te hebben.Leg uit hoe je je voelt. Verdriet en fustratie zijn heel gewoon en je hoeft echt niet perfect te zijn om je uit te spreken dat er een probleem is. Je zult merken dat je niet de enige bent die zijn kop in het zand stak, of het idee had dat de overheid dit wel ging oplossen.
Maar het kan ook zijn dat het bij de ander nog even duurt en dat deze zich ongemakkelijk voelt. Ook als hij/zij er nog niet aan toe is, zet je waarschijnlijk iets in beweging. Geef die ruimte, iedereen heeft zijn eigen tempo.
Zoek (samen) mede rebellen
Samen is gezelliger en wellicht niet zo spannend. Er zijn heel veel milleu organisaties, waar je een keer naar een kennismakings middag / avond kan. Bij bijvoorbeeld Extinction Rebellion worden door het hele land welkomstbijeenkomsten georganiseerd. Bij Milieudefensie kun je lid worden van de Whatsapp groep. Wil je je kijken of je je bij ons thuis voelt, neem dan contakt op met @IngridVoorHetKlimaat op Telegram.
En verder
Doe vooral wat goed voelt. Laat je nergens toe dwingen. Iedereen heeft zijn / haar eigen pad en tempo waarop je dingen oppakt / verandert. Ik hoop vooral dat je je eigen weg vindt en niet je hoofd terug in het zand steekt omdat het toch allemaal geen zin heeft. Wil je kijken wat er zoal georganiseerd wordt, dan kun je ook kijken op Wat kan ik doen. Hier vindt je per thema een overzicht van acties die door de diverse bewegingen georganiseerd worden.De verkiezingen zijn voorbij, maar er zijn diverse sites die inzicht geven in de duurzame keuzes die politieke partijen maken.
- De ASN duurzame kieswijzer Hier kun je de keuzes van partijen op stellingen zien.
- Klimaat- en Energiekieskompas Dit kieskompas is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en is ontwikkeld door Kieskompas
- Natuurscores Hier kun je zien hoe partijen over de natuurcrisis denken.
- Kies voor Klimaat gemaakt door Urgenda.
Banken beleggen ons spaargeld. Van ons allemaal samen is dat heel veel geld. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Banken kunnen hierbij zelf kiezen hoe duurzaam investeringen zijn. En dat gaat niet altijd goed.
De ING bank gaat gewoon door met investeren in nieuwe olie en gas projecten
Milieudefensie heeft een rechtzaak gestart, omdat de ING bank vindt dat het zelf geen verantwoordelijkheid heeft in de klimaatcrisis. Winst en aandeelhouders zijn belangrijker.
Ook de Rabobank scoort slecht
Rabobank is een grote internationale financier van bedrijven die (mede-)verantwoordelijk zijn voor ontbossing. Denk bijvoorbeeld aan soja, palmolie en hout. Verder stopt Rabobank veel geld in de intensieve veehouderij in Nederland. Gezien de staat van de natuur in Nederland en de enorme uitstoot die de grootschalige vee-industrie veroorzaakt, is dat onverantwoord. Milieudefensie heeft hierover vorig jaar vragen gesteld, maar de rabobank komt onvoldoende in actie.De Rabobank heeft de afgelopen jaren het omschakelen naar een duurzame landbouw actief ontmoedigd, terwijl 80% van de boeren klant is van de bank. De bank zegt nu alleen nog duurzame projecten te financieren. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien en of de bank actief stopt met het financieren van projecten die onze planeet schaden, moeten we zien.
Waar kan ik informatie vinden over hoe duurzaam mijn bank is?
Er zijn diverse sites, die bijhouden hoe duurzaam je bank is. Daar kun je ook veel (achtergrond) informatie vinden, over hoe serieus banken bezig zijn met een duurzaam beleid.-
Eerlijke bankwijzer
Jouw bank investeert jouw spaargeld. Maar weet jij waar dit geld terecht komt?
Door op de bank te klikken, kun je de score per onderliggende categorie zien. -
Bankingreview.nl
Dit zijn de duurzaamste banken van Nederland in 2024.
Een beetje onoverzichtelijk, maar je ziet wel gelijk de scores op de diverse deelgebieden.
Wil je helpen duurzamer te worden dan kun je de volgende zaken doen
- Als je nog niet bankiert bij de ASN bank of de Triodos bank, stap dan naar een van deze banken over. Deze twee banken komen als meest duurzaam uit de vergelijking.
- Vertel je oude bank waarom je overstapt. Als duidelijk wordt dat veel mensen overstappen vanwege het gebrek aan duurzaamheid, gaan ze vanzelf nadenken.
- Overstappen kun je maar 1 keer. Maar wat je nog meer kan doen, is met bedrijven en personen waaraan je geld overmaakt, vragen waarom ze nog bankieren bij een niet duurzame bank.
Let even hierop
Als je overstapt, zijn er een paar dingen waar je over moet nadenken.- Je krijgt een ander bankrekeningnummer. Er is een overstapservice, die het meeste regelt, maar het blijft wel een beetje een gedoe.
- Als je ook een hypotheek hebt lopen bij de bank, is overstappen niet zo makkelijk. Je kunt wel je lopende rekening en je spaargeld overzetten.
- Zorg ervoor dat je je bij en afschrijvingen en je jaaropgaven opslaat, voor je je rekening definitief opzegt. Altijd handig, zeker als je ze nodig hebt voor de belastingdienst.
Hier komt nog heel veel informatie. Wil je mee denken of mee schrijven, neem dan contakt op met
@IngridVoorHetKlimaat
op Telegram.
Met zijn allen zien we heel veel dingen die beter moeten. Bedrijven die doen alsof ze heel veel voor het klimaat doen, maar ondertussen op de oude voet verder gaan. Banken die hun verantwoordelijkheid ontlopen, door te zeggen dat ze er zelf niets aan kunnen doen. Overheden die wel weten dat er een probleem is, maar niet in actie komen.
Dat kunnen we ons allemaal niet veroorloven. Deze rubriek is een verzamelplaats van ideeën die gebruikt kunnen worden om actie te voeren. Heb je zelf ideeën waarop je vind dat er actie ondernomen moet worden, of heb je meer informatie over, neem dan contakt op met @IngridVoorHetKlimaat op Telegram.
Ben je zelf al met een probleem bezig en wil je dat meer mensen zich aansluiten, dan kun je uiteraard ook contakt opnemen.
In Rencum staat de papierfabriek Parenco. Deze fabriek zorgt voor veschillende problemen, variërend van stankoverlast tot stikstofuitstoot en watergebruik. Met name dit watergebruik is zorgelijk. Parenco onttrekt jaarlijks een enorme hoeveelheid van 5,4 miljard liter grondwater. Er heerst een drinkwatercrisis en de Natura2000 gebieden Rijntakken en de Veluwe hebben hier ernstig last van.
De overheid moet in actie komen.
Verdroging vormt mede door de klimaatcrisis een steeds groter probleem. De overheid is verplicht Natura 2000 gebieden te beschermen. Er moet nu nagedacht worden, hoe we dit probleem kunnen aanpakken. Aangezien Parenco naast de Rijn ligt, is gebruik van drinkwater niet nodig. Het argument dat drinkwater goedkoper is, mag door het tekort aan drinkwater en de impact op de natuur, geen hoofdrol meer spelen.Wil je meer lezen, klik dan op een van de onderstaande links:
- Ecohydroloog Flip Witte gelooft niet meer in polderen over droogte.
- Een vandaag: Ondanks droogte op de Veluwe onttrekt kartonfabriek Parenco er jaarlijks miljarden liters grondwater.
- Petitie: Stop 5,4 miljard liter grondwater voor kartonfabriek Parenco.
- Rijn en Veluwe: Petitie aan Gelders Provinciebestuur:stop oppompen grondwater door Parenco.
- Rencum nieuws: Tegen verdroging moeten we NU aan de grote knoppen draaien.
- Zienswijze grondwater onttrekking Smurfit Kappa Parenco BV. Vergunning Waterwet.
- VVD Renkum over Parenco.
- Revisievergunning SK Parenco te Renkum, advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport.
- De Tata Steel van de Veluwe: Papierfabriek Parenco, grootvervuiler in Gelderland Overzicht dossier en acties die door de Partij voor de Dieren zijn ondernomen.
Verdere Informatie volgt
We zijn druk met deze website en gaan binnenkort ook met dit onderwerp aan de slag. Heb je zelf iets met dit onderwerp en wil je iets bijdragen, neem dan contact op met @IngridVoorHetKlimaat op Telegram.
Hier volgen nog veel meer onderwerpen. Wil je mee denken of mee schrijven, neem dan contakt op met
@IngridVoorHetKlimaat
op Telegram.
Binnen deze rubriek willen we een overzicht bieden van de acties waarbij je je kunt aansluiten.
Kan ik zomaar mee doen?
De petieties zijn laagdrempelig, daar heb je alleen een telefoon / pc voor nodig.Wil je mee doen met demonstraties, neem dan altijd contact op. Meestal zijn er briefings waarin uitgelegd wordt wat er van je verwacht wordt. Neem bij twijfel gewoon contact op met de betreffende organisatie.
Er kan heel veel
Actievoeren kan op vele manieren. Door met elkaar op een vreedzame en soms ontwrichtende manier actie te voeren, kun je aandacht vragen voor in ons geval de klimaatcrisis. Zo kan het inspreken bij een gemeente of waterschap, met een kleine demonstratie vooraf, soms tot verrassende resultaten leiden. Je zorgt ervoor dat men zich er net iets meer van bewust is dat beleid invloed heeft op echte mensen.
Grotere acties hebben een rimpel effect
Grotere acties, zoals het regelmatig blokkeren van de snelweg (denk bijvoorbeeld aan de A12 blokkades) kunnen na verloop van tijd de politiek in beweging brengen. Daarnaast inspireren acties soms weer actiegroepen in andere landen. De blokkade op Schiphol bijvoorbeeld, heeft niet alleen tot toezeggingen vanuit de luchthaven geleid. Internationaal heeft dit geleid tot meer acties, waardoor de impact van de luchtvaart door veel meer mensen erkend wordt.
Soms lijkt er weinig te gebeuren
Ook als acties niet direct een resultaat lijken te hebben, zorgen ze er op termijn voor, dat meer mensen gaan nadenken over de gevolgen van de klimaatcrisis. Zo hebben bijvoorbeeld de A12 acties, met alle ophef die er geweest is, ervoor gezorgd dat men zich besefte dat actie voeren werkt en men zich aansluit.
Samen hebben we meer effect
Er zijn echter nog veel meer manieren van actie voeren. Denk aan de rechtzaak van Urgenda, waardoor de overheid daadwerkelijk aan de bak moest. Maar ook de honderden kleine acties die uitgevoerd worden, helpen allemaal om, de klimaatbeweging sterker te maken en het publiek bewust te maken van de noodzaak tot ingrijpen.
De klimaatbeweging
Als klimaatbeweging werken we allemaal samen aan het gezamelijke doel, het oplossen van de klimaatcrisis en er voor zorgen dat onze kinderen ook nog kunnen genieten van een leefbare aarde. Wij willen hier een overzicht gaan bieden van de verschillende milleu bewegingen en de acties die ze organiseren op 1 plek. Wil je meer weten over acties die georganiseerd worden, kijk dan op hun respectievelijke pagina's
Hoi,
Wij zijn nog in de opstartfase.
Dit betekend dat we eerst onze basis op orde willen hebben.
Wie zijn we, wat willen we zelf doen en waar willen we anderen ondersteunen.
Vinden jullie ..... niet belangrijk?
Wij willen ons focussen op acties die direkt gelinked zijn aan de klimaatcrisis. Hier is al zoveel te doen, dat we ons hier vooral op willen focussen.Er zijn heel veel thema's die actie behoeven, zoals de slachtoffers van de toeslagen affaire, de woningnood, oorlogen die aan de gang zijn en nog veel meer. Wij geloven erin dat het beter is rebellen de keuze te geven deze acties te ondersteunen en niet zelf de zoveelste beweging te worden, die deze thema's erbij doet.
Wanneer zijn jullie zover?
Als we zover zijn dat we zelf zaken gaan oppakken, laten we het weten.Extinction Rebellion is waarschijnlijk de organisatie die de meeste acties organiseert. Wil je mee doen bij XR, dan is het handig de volgende stappen te volgen.
Ga naar een welkomstpraatje
Door het hele land worden Welkomstpraatjes georganiseerd. Je krijgt dan een beeld van wat Extinction Rebellion doet en hoe je hier eventueel aan kan bijdragen. Wil je naar een welkomstpraatje, kijk dan hier voor de Welkomstpraatjes voor de agenda.
Volg een actietraining
Zie je het wel zitten om je een keer aan te sluiten bij een actie, volg dan een actietraining. Je leert dan wat je kunt verwachten tijdens een actie, hoe een actie in zijn werk gaat en wat de legal consequenties zijn afhankelijk van de soort actie waar je aan mee doet. Wil je een keer een actietraining volgen, om te kijken of het iets voor je is, kijk dan hier voor het overzicht van de actietrainingen.
En nu zoek je een actie
Opzoek naar je eerste XR actie, kijk dan hier op de actie pagina. Leg de lat voor de eerste actie niet te hoog. Zorg dat je een buddy hebt waarmee je overlegt wat je wel en niet wil. En als je de eerste keer naar een demonstratie gaat, zoek een grote demonstratie uit, zoals de A10 of de A12 en loop gewoon met de politie mee (het is al heftig genoeg).
En laat je vooral niet opjutten.
Je bepaalt zelf waar je grenzen liggen en je vast lijmen of andere meer extreme dingen maken je echt geen betere demonstrant. Actievoeren is iets voor de lange termijn. Als je gelijk over je grenzen heen gaat is dat zonde, zeker als het zou betekenen dat je daarna afhaakt.Hopelijk tot op de straat.
Fossielvrij is een burgerbeweging die de macht van olie-, kolen- en gasbedrijven doorbreekt. Samen voor klimaatrechtvaardigheid.
Actie thema's
Agenda ING campagne
Wil je meer weten
Op de website vindt je links en informatie over de verschillende zaken waar men mee bezig is. Gewoon naar beneden scrollen en het wijst zich vanzelf. Door op "Kom in actie" te klikken krijg je meer info.Fridays for Future bestaat uit scholieren en studenten die al sinds 2018 staken voor het klimaat. Het actie overzicht op de site is helaas niet echt actueel.
Contact
Wil je je aansluiten bij Fridays for Future, ga dan naar de contact pagina en vul je gegevens in.Wil je weten waar Greenpeace mee bezig is, of hoe je je kunt aansluiten, kijk dan hier op de website. Er wordt een heel scala aan activiteiten georganiseerd en je kunt als je dat wil ook activist worden bij Greepeace.
Over Kappen met Kolen
Wij zijn een groep bezorgde burgers die willen dat het gebruik van kolen, de meest schadelijke fossiele brandstof, zo snel mogelijk wordt beëindigd. Daartoe blokkeren we op aangekondigde momenten stukken spoor die uitsluitend voor kolentransport worden gebruikt. Onze acties zijn dus niet gericht op het veroorzaken van overlast, maar op het fysiek tegenhouden van kolentransporten om te voorkomen dat de betreffende kolen worden verstookt.
Waarom kolen
Kolen zijn enorm schadelijk voor het klimaat, het milieu en de gezondheid. Er moet zo snel mogelijk mee worden gestopt als we de opwarming van de Aarde nog een beetje binnen de perken willen houden, gasoorlog met Rusland of niet.
Hoe blokkeren jullie kolentreinen
De methode die we gebruiken, is die van een estafetteblokkade, waarbij steeds één iemand op het spoor zit. Mocht deze persoon worden afgevoerd (een reële consequentie van deze vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid), dan neemt iemand anders het op een andere plek over. Op deze manier kunnen we de blokkade een hele dag, of langer, volhouden.
Hoe kan ik mee doen
Als je interesse hebt, ga dan naar de website https://www.kappenmetkolen.nl/Wil je je aansluiten, wordt dan lid van ons Telegramkanaal https://t.me/kappenmetkolen.
Op de pagina doe mee zie je hoe je actief kunt worden binnen Milieudefensie. Je kunt je aanmelden en daarna wordt er contact met je opgenomen.
De agenda
Wil je weten wat er speelt, bekijk dan hier de agenda met aankomende activiteiten.
Campagnes
Op de campagnes pagina, vindt je informatie over de diverse campagnes waar Milieudefensie mee bezig is en hoe je hier aan kunt bijdragen.Wat doe je als wetenschapper, als je merkt dat de politiek niets doet met je waarschuwingen. Als je merkt dat er onvoldoende gedaan wordt met het #IPCC rapport.
Onderzoek
Kijk op de site www.scientistrebellion.nl of aansluiten bij SR wellicht iets voor je is. Je kunt ook het contactformulier invullen of kijken op een van de vele socials.
De agenda
Wil je weten wat er speelt, en aan welke acties Scientist Rebellion mee doet, bekijk dan de agenda met aankomende activiteiten.
Lokale actiegroepen
Lokale groepen richten zich vaak op een specifiek bedrijf / thema in de regio.Iedereen in de omgeving heeft een recht op een gezonde leefomgeving. Dat is al jaren niet het geval.
Wat doet FrisseWind.nu
De actiegroep voert actie voor een schone leefomgeving, door de druk op politici, beleidsmakers en toezichthouders te verhogen. Zij hebben een plicht bewoners in de regio te beschermen. Door samen te werken met milleuorganisaties en journalisten, wordt de bekendheid en daarmee de impact vergroot.Deze actiegroep strijd al meer als vijf jaar voor aandacht rond de lozingen van PFAS door Chemours.
Waarom actievoeren tegen Chemours
Al jaren loost Chemours PFAS in de omgeving van Dordrecht en Sliedrecht. Dit zijn chemicaliën die heel schadelijk zijn en nauwelijks afbreken. Dus wat nu uitgestoren wordt, daar komen we nooit meer vanaf.
Kan ik mee doen?
Ze zijn iedere zaterdag te vinden voor de poort van Chemours, waar ze grond uit hun achtertuin storten met PFAS.
Wil je meer weten, volg Actiegroep "Gezondheid Vóór Alles" op Facebook.
Lees hier een artikel over de geschiedenis van de actiegroep.
Mensenrechten en meer
Er gaat heel veel mis op het moment. Daarom is het belangrijk dat we verder kijken als alleen de klimaatcrisis en het leefbaar houden van de aarde. Door ook oog te hebben voor deze thema's bouwen we aan netwerken waarbij we elkaar kunnen versterken.Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Op deze pagina krijg je een beeld van de thema's waar Amnesty zich mee bezig houdt.
Kan ik mij aansluiten bij Amnesty
Er zijn heel veel manieren waarop je bij Amnesty actief kunt zijn. Varierend van brief schrijver, tot vrijwilliger. Kijk eens op https://www.amnesty.nl/kom-in-actie om een overzicht te krijgen van alle manieren waarop je een bijdrage kunt leveren.Wil je meer persoonlijk actief zijn, kijk dan op https://www.amnesty.nl/kom-in-actie/amnesty-bij-jou-de-buurt om een idee te krijgen.
Oxfam Novib staat achter de mensen die opstaan voor gelijkheid. Mensen die op hun eigen manier strijden tegen de groeiende verschillen. Tegen onrecht. Tegen klimaatverandering, dat de meest kwetsbaren het hardst raakt. Mensen die opkomen voor eerlijke lonen. Voor het recht zichzelf te kunnen zijn.
Waar staat Oxfam Novib voor
Een wereld waarin iedereen gelijk is. Een wereld met een rechtvaardig klimaatbeleid. Een veilige wereld. Een eerlijke, rechtvaardige wereld.
Hoe kan ik mee doen
Bij doe mee kom je petities tegen die je kunt tekenen. Verder kun je doneren en artikelen uit de giftshop bestellen. Vrijwilligers functies kwam ik niet tegen.
Wereldwijd
Pax werkt wereldwijd samen aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld. Dit doen ze in conflictgebieden wereldwijd, samen met lokale partners en mensen die, net als wij, vinden dat iedereen recht heeft op een menswaardig leven in een vreedzame samenleving.
Wil je meer weten
Wil je weten waar Pax zich mee bezig houdt, kijk dan bijvoorbeeld op de website https://paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/.
Wordt vrijwilliger bij Pax
Als je interesse hebt, ga dan naar de website https://paxvoorvrede.nl/kom-in-actie/word-vrijwilliger-bij-pax/ en meld je aan.
Staan jullie er nog niet tussen en wil je in dit overzicht opgenomen worden, stuur dan een bericht naar
@IngridVoorHetKlimaat
op Telegram.
Iedere vrijdag wordt er door Kappen met Kolen actie gevoerd tegen het gebruik van Kolen in de huidige klimaatcrisis. Naast Tatasteel, wordt er veel kolen richting Duitsland verscheept. Kolen zijn de meest vervuilende brandstof en kampioen CO2 uitstoten. Dat moet stoppen.
Sluit je aan
Wordt lid van het Telegram-kanaal om op de hoogte te blijven. Wil je meer weten, kijk dan op de website http://www.kappenmetkolen.nl/ voor meer informatie.Op zaterdag 20 april organiseert Extinction Rebellion een demonstratie op Groningen Airport in Eelde.
Wat is er aan de hand
De komen de 10 jaar investeren de provincies Drenthe en Groningen jaarlijks gezamenlijk €4.600.000 in Airport Eelde. Jaarlijks €4,6 miljoen voor een vliegveld dat op haar hoogtepunt slechts 228.000 passagiers per jaar vervoerde. In een tijd dt er op het openbaarvervoer bespaard wordt, is het van de zotte dat er jaarlijks zoveel geld gestokén wordt in een vliegveld. Vliegen is slecht voor het milleu, en er zit geen belasting op kerosine (fossiele subsidie).
Meer informatie
Kijk op de site van Extinction Rebellion voor meer informatie.Op zaterdag 20 april en zondag 21 april is in de Bollenstreek het jaarlijkse Bloemencorso.
Waarom voert Extinction Rebellion actie tijdens het bloemencorso?
Het ziet er vrolijk uit maar in de bollenteelt worden waanzinnige hoeveelheden gif gebruikt. Dat komt overal terecht en bedreigt insecten, bodemleven, drinkwater én mensen. Daarom voert XR Haarlem een Bollenstreek Gifvrij actie tijdens het corso. We wijzen erop dat dit een giftig spektakel is en we eisen dat het Bloemencorso en de telers overstappen op biologische, gifvrije bollen. Én: dat gemeenten en provincies niet langer meebetalen aan dit giftige 'feestje'.
Waar en wanneer?
Op zondag 21 april, in het centrum van Haarlem, waar de praalwagens staan. We flyeren en delen biologische bloemen uit. We maken een kleurrijke stoet en we hopen dat er ook veel (verklede) kinderen meedoen.
Wil je meedoen?
Kom om 10.30 uur naar het Kenaupark in Haarlem. Kom verkleed als bloem, bij, regenworm, kever of vlinder!Word lid van de Whatsappgroep Bollenstreek Gifvrij.
Op 26 april laat Extinction Rebellion ForFarmers weten dat hun bedrijfsvoering catastrofaal is voor het milieu.
Wat gaan we doen
Om 11.30 vertrekken we vanaf station Lochem met een lange kleurrijke stoet naar het kantoor van ForFarmers om ze onze eisen te overhandigen. En laten we ze zien dat het ons menens is door er met veel te zijn.
Wil je meer weten over deze actie of de campagne
Wil je mee doen, klik dan op deze link om lid te worden van de Signal groep.Wordt lid van Het Telegram kanaal https://t.me/stop_het_uitmelken om op de hoogte te blijven van deze en andere acties.
Kijk op de website https://www.bigagroestafette.nl waarom deze en meer acties gevoerd worden.
Extinction Rebellion West-Friesland organiseert zondagmiddag 28 april de Giftocht!
Wat gaat er gebeuren?
De dag na Koningsdag gezellig uitbrakken op de fiets met gelijkgestemden en ondertussen vragen we aandacht voor het gebruik van chemische middelen in de landbouw, voor de gevonden gifstoffen in het oppervlaktewater, voor de gezondheid van West-Friesland. De route zal langs verschillende gif-gerelateerde punten voeren, maar ook een bekend anti-gif punt waar appels en peren geteeld worden!
Waar moet ik zijn?
Verzamelen om 13.00 op station Bovenkarspel-Flora met (elektrische) fiets!We zullen ongeveer 30 km fietsen en we eindigen weer bij het station.
Ben je geinteresseert kijk dan naar dit event op Facebook.
#Boeren #Landbouw #Gezondheid #Vervuiling #ExtinctionRebellion
Op vrijdag 31 mei nemen wij de Zuidas over.
Wat gaat er gebeuren?
We lopen dan mee met de klimaatmars, georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie. Maak samen met ons een vuist tegen grote vervuilers! We kunnen namelijk niet meer wachten. 2023 was het warmste jaar ooit. Toch is wachten precies wat grote vervuilers wel doen. Ze hebben nog steeds geen goed klimaatplan. Daarom gaan we naar de Zuidas, hét symbool van de macht van grote bedrijven. Daar laten we 31 mei zien: vervuilers zijn sterk, met z'n allen zijn wij sterker.
Kan ik mee doen?
De mars is vrijdag 31 mei, 14:00 uur op de Zuidas in Amsterdam.Wil je op de hoogte blijven en / of mee lopen met Milieudefensie, meld je dan aan via deze link.
Meer informatie over de klimaatmars is te vinden op https://klimaatmars.nl/zuidas-mars/.
#Milieudefensie #FossielVrij #Greenpeace #OxfamNovib #ExtinctionRebellion #FridaysforFuture
Op deze pagina vindt je acties van verschillende organisaties. De organisaties worden met de volgende afkortingen aangeduid:
AM | : | Amnesty |
CR | : | Climate Rebellion |
KmK | : | Kappen met Kolen |
MD | : | Milieudefensie |
XR | : | Extinction Rebellion |
KLM wil ons nog steeds laten geloven dat we duurzaam kunnen vliegen. Helaas, vliegtuigen vliegen nog steeds op kerosine (en een heel klein beetje frietvet) en zorgen zo voor het verergeren van de klimaatcrisis. FossielVrij is bezig met een rechtzaak tegen de KLM. Wil je FossielVrij ondersteunen, teken dan de petitie en ga naar de website voor meer informatie.
Ga naar de petitie
Ga voor meer informatie en het ondertekenen van de petitie naar Duurzaam vliegen bestaat niet
Wanneer
Op vrijdag 12 APRIL, om 13:00 UUR, organiseert Kappen met Kolen een blokkade van de N205, bij het Provinciehuis in Haarlem.
Wat willen we
De provincie moet de cokésovens 1 en 2 van Tata Steel onmiddellijk sluiten.
Waarom
Tata Steel is de grootste vervuiler en uitstoter van CO2 en stikstof in Nederland. Daarnaast brengen deze ovens al heel lang dat de volksgezondheid in gevaar.Uit een onderzoek door het RIVM blijkt dat het Tata Steel-terrein de grootste bron van PAK en metalen in de IJmond is. Hier helpt het speeltuintjes schoonmaken door Tata steel niet tegen.
De omgevingsdiest heeft al vele dwangsommen opgelegd. Ondertussen komt Tata Steel niet verder als een groen staal plan waar de overheid ook nog eens meer als een miljard aan moet bijdragen.
Meer informatie
Wil je meer informatie over de actie, kijk dan op de website van Kappen met Kolen.Wil je mee doen, wordt dan lid van het Telegram kanaal.
Wil je meer informatie over de impact van Tata Steel op de omgeving, kijk dan ook eens op de site van Frisse wind.
Op 10 April organiseert Milieudefensie buiten een support demonstratie tijdens de aandeelhoudersvergadering tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize. Er gaat ook een groep activistische aandeelhouders naar binnen om het bestuur aan te spreken.
Waarom
Ook Ahold heeft zijn rol in de klimaatcrisis. Aandeelhouders hebben hun verantwoordelijkheid de direktie te wijzen op haar verantwoordelijkheid.
Waar en wanneer
Support demo bij de AVA van Ahold DelhaizeVoor het Zaantheater, Nicolaasstraat 3, Zaandam
Woensdag 10 april 2024, 12:00 - 14:00 uur
Mee doen
Wil je je aansluiten bij de support demo buiten, kom in deze Whatsappgroep: https://chat.whatsapp.com/Fk1A9ZHS0UO7JrQwT01sY7Wil je ook mee doen als aandeelhouder met deze of andere acties, kijk dan op https://veranderaars.milieudefensie.nl/word-aandeelhouder/
Artikelen
We zijn bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold, MilieudefensieMilieudefensie kaapt aandeelhoudersvergadering Ahold, RTL-nieuws
Milieudefensie eist op aandeelhoudersvergadering dat Ahold verduurzaamt, BNR
Op 6 april, om 12 uur organiseert Extinction Rebellion weer een blokkade van de A12 in Den Haag.
Waarom
Onze regering komt nog steeds niet in beweging, dus moeten we als klimaatbeweging weer terug komen. Ook wij doen liever iets leuks op onze vrije zaterdag, maar we kunnen het ons niet veroorloven thuis te blijven. Onze regering moet, ook als ze er zelf geen zin in hebben, in actie komen.
Let op jezelf en je mede-rebellen
De laatste keer was de politie onnodig hardhandig. Dat was niet nodig, want wij zijn en blijven vreedzaam. Als je geweld door de politie hebt meegemaakt, doe hiervan dan een melding. Dit wordt verder uitgelegd in dit klachtenformulier.Het invullen en starten van de klachtenprocedure is heel belangrijk. Het levert de politie veel werk op en maakt duidelijk dat onnodig geweld niet oké is.
Voel je je niet oké
Heb je nog last, praat erover met mede rebellen of neem contact op met een van de XR therapeuten.
Wil je 6 april weer mee doen
Zorg dat je van te voren een actie training volgt en meld je aan op het Telegram kanaal. Je vindt alle informatie op https://a12blokkade.nl/.
Wil je je aansluiten bij Extinction Rebellion
Als je wil kijken of Extinction Rebellion iets voor je is, of je wilt je aansluiten, kijk dan op deze pagina.
Pers
Wanneer
Op zaterdag 30 maart, organiseert Extinction Rebellion vanaf 12 uur op de A10 ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor "De schoen" in Amsterdam, weer een blokkade van de A10.
Wat willen we
Dat de bank zijn verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis neemt en stopt met het financiering en de dienstverlening aan de fossiele industrie.
Waarom
Vanuit alle kanten wordt de ING bank aangemoedigd te stoppen met met het financiering en de dienstverlening aan de fossiele industrie. De bank kiest hier bewust niet voor en werkt hiermee een effectief klimaatbeleid verder tegen. Er zijn al campagnes van FossielVrij en Milieudefensie werkt aan een nieuwe rechtzaak tegen de ING. Deze blokkade levert weer meer druk op de ketel.
Meer informatie
Wil je meer informatie, kijk dan op de site https://a10blokkade.nl/. Daar vindt je ook de link naar het Telegram kanaal waarmee je op de hoogte blijft.
Klimaatblokkade op snelweg A10 mislukt, activisten boos op politie, Nu.nl
Nieuwe blokkade A10 mislukt, 25 mensen opgepakt, NOS
Wanneer, waar
Op 23 maart organiseert Extinction Rebellion om 12:00 een aangekondigde demonstratie op vliegveldEindhoven, aan de voorzijde van het hoofdgebouw.
Verrassing
Daarnaast is er een verrassingsactie om meer druk te zetten. Wil je hier aan mee doen, volg dan het kanaal https://t.me/SOS_EindhovenAirport op Telegram voor alle benodigde informatie.
Meer informatie
Wil je meer informatie, kijk dan op de website van Extinction Rebellion
Bijna honderd mensen opgepakt bij actie XR op Eindhoven Airport, NOS
Inmiddels ruim honderd klimaatactivisten aangehouden bij Eindhoven Airport, Nu.nl
22 maart van 13:30 - circa 16:00 uur organiseert Extinction Rebellion Arnhem de eerste XR actie tegen het extreme drinkwatergebruik van de stinkende fabriek Parenco in Renkum.
Wat is er aan de hand
Parenco onttrekt 170 liter drinkwater per seconde!!! ten koste van mens en nabij gelegen natura 2000 gebied. Dat kan makkelijk anders: De Rijn ligt ernaast EN circulair watergebruik is al mogelijk. We gaan de druk opvoeren bij Parenco
Wil je mee gaan
Meld je dan aan in de Telegramgroep.
Wanneer
Zondag 17 maart 16:00 voor restaurant RIJKS.
Wat willen we
Het Rijksmuseum verbindt zijn goede naam aan de ING, terwijl ze weten dat de ING bank met afstand de grootste financierder van de fossiele industrie van Nederland is.
Kom ook!
Maak een klimaatbewerking van je favoriete werk uit het Rijksmuseum, of schrijf een woedende speech voor de open mic.
Meer informatie
Wil je op de hoogte blijven van deze actie, wordt dan lid van het https://t.me/rijks_zeg_nee Telegram kanaal.Je kunt ook kijken op https://www.instagram.com/kunst_en_de_klimaatcrisis op Telegram.
Wanneer
Zaterdag 16 maart in Rotterdam
Wat willen we
Dat verdere uitbreiding van het winnen van olie en gas op de Noordzee stopt.
Waarom
De Noordzee is een van de grootste offshore olie en gas velden van de wereld en de productie neemt toe. De wetenschap en het Internationaal Energieagentschap zijn er duidelijk over: uitbreiding van olie en gasproductie betekent dat we de klimaat doelen niet gaan halen. Maar fossiele bedrijven hebben hier geen boodschap aan: met het oog op steeds grotere winsten breiden zij de fossiele productie uit, ook in onze eigen achtertuin.
Wat is er aan de hand
One Dyas wil boren ten noorden van Schiermonnikoog. Het Noorse Equinor krijgt tientallen nieuwe productie locaties en de Denen willen ook uitbreiden. Al deze fossiele bedrijven werken internationaal. Zo krijgt bijvoorbeeld het bovengenoemde Equinor een fossiele subsidie van 3 miljard pond van de Britse overheid om het Rosebank olieveld te exploiteren. Met andere woorden, Noordzeeolie en gas exploitatie is een internationaal probleem dus het is tijd voor internationale actie!
Wie voeren actie
Extinction Rebellion voert samen met internationale partners in Engeland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland actie op 16 maart tegen verdere uitbreiding van fossiele productie in de Noordzee. Er zullen acties plaatsvinden in al deze landen en XR voert actie in Rotterdam.
Meer informatie
Wil je op de hoogte blijven van deze actie, wordt dan lid van het Telegram kanaal.#Noordzee #FossieleIndustrie #ExtinctionRebellion #ScientistRebellion
Tijdens de Tefaf, een grote kunstbeurs in Maastricht, komt een deel van de bezoekers met hun prive jets. Dit is niet oké. Het gros van de reizen met deze toestellen, is goed te doen met de trein, waarbij de milleuimpact vle malen lager is.
De actie
Op de eerste dag van de Tefaf voert Extinction Rebellion actie. Wil je meer van deze actie weten, kijk dan hier op de site van Extinction Rebellion.Meer informatie:
- Blijf op de hoogte op het actiekanaal van Extinction Rebellion op Telegram.
- De Limburger
- Greenpeace Uitstoot Prive-jets onderzocht: de drie schokkenste feiten die we vonden.
- Omwonenden Maastricht Airport
- Plein Air Maastricht over een mogelijke herontwikkeling van het vliegveld.
- De Limburger, over ongerustheid rond ultrafijstof voor de omgeving.
ME sleurt klimaatactivist over de grond bij kunstbeurs TEFAF, Nu.nl
Demonstratie Extinction Rebellion bij kunstbeurs Maastricht voorbij, NOS
Focus op het klimaat en de ecologische crisis
Bij Climate Rebellion richten we ons op de ecologische crisis. De klimaat crisis, het verlies aan biodiversiteit en de vervuiling van onze leefomgeving gaan een steeds grotere impact hebben op de toekomst van ons en onze kinderen. Nu al zijn wereldwijd negatieve gevolgen merkbaar. Als de mensheid niet duurzamer gaat leven, riskeren we, in onze tijd al een catastrofale ineenstorting van de maatschappij zoals we die kennen.
Kom nu in actie
We kunnen niet langer wachten. Des te meer we nu doen, des te effectiever zijn onze acties. Des te minder we doen, des te sneller komen de negatieve consequenties en des te heviger zullen die zijn. Veel liever willen we change by design, dan change by disaster.
Het moet sneller
De benodigde, echte verandering kan alleen komen van overheden en het bedrijfsleven. Zij zijn weliswaar aan het verduurzamen, maar het kan en moet sneller. Het is aan ons (als onderdeel van en samen met de klimaatbeweging), ervoor te zorgen, dat zij in beweging komen.
Een rechtvaardige transitie
Deze veranderingen gaan impact hebben op ons allemaal. Een rechtvaardige transitie, waarbij de stemmen van degene die het meest getroffen worden, gehoord worden en de rekening bij de vervuilers komt te liggen, is in het belang van ons allemaal.
Iedereen is welkom
Bij Climate Rebellion is iedereen welkom, ongeacht politieke oriëntatie, herkomst, of andere persoonlijke eigenschappen. We accepteren dat we verschillend zijn en laten elkaar in onze waarde. Samen staan we sterker en juist onze diversiteit maakt de ontmoetingen binnen onze beweging zo mooi.We kunnen van mening verschillen, maar we hebben hetzelfde doel: een leefbare toekomst voor ons allen. Verschillen van mening worden neutraal beslecht: beargumenteerd op inhoud en met respect, en niet op de persoon of op vermeende motieven.
Er is heel veel te doen
Als er acties zijn kun je mee de straat op. Maar er zijn ook heel veel dingen die je achter de schermen kan doen. Acties moeten bedacht en voorbereid worden, de website onderhouden, artikelen geschreven, posts op media gedaan, nieuwe rebellen gebeld en nog veel meer. Heb je interesse je aan te sluiten, neem contakt op met @IngridVoorHetKlimaat op Telegram.
De naam Climate Rebellion
We hebben voor een Engelstalige naam gekozen, zodat de klimaatbeweging deze internationaal kan gebruiken. We richten ons primair op het bestrijden van effecten op het klimaat, vandaar het gebruik van Climate in de naam. Rebellion wordt in veel namen van protestbewegingen gebruikt, om aan te geven dat gewoon demonstreren niet meer genoeg is en er meer nodig is.De naam wordt door diverse organisaties gebruikt, soms met een soort van extinction logo. Kijk bijvoorbeeld op Scientist Rebellion, een internationale groep wetenschappers die de klimaatcrisis aan de kaak stelt. Ook Ocean Rebellion gebruikt een vorm van het logo en uiteraard Extinction Rebellion, wellicht de bekendste.
Ons logo
Ons logo is gebaseerd op het Extinction symbool. Het symbool met een stilistisch gevormde zandloper, geeft de tijd weer die snel opraakt om nog iets aan het uitsterven van veel soorten te doen. Dit symbool is gemaakt om de urgentie van de ecologische crisis waar we o.a. door de klimaatcrisis in zitten op de kaart te zetten, gebaseerd op het idee van het peace symbool. Het gebruik van het extinction symbool wordt actief aangemoedigd door de ontwerper. Je kunt hier meer informatie over het symbool vinden.Voor Nederland, maar ook voor veel andere plaatsen op de wereld, vormen overstromingen een existentiële dreiging. De golf onderin het logo, voegt een extra stukje drama aan het logo toe, omdat de tijd om het klimaat te fixen echt snel op raakt (het logo komt onderwater te staan).
- Het geven van informatie.
-
Wat betekent de klimaatcrisis en wat moeten we hiermee.
Tijdens de Corona pandemie, was het heel gewoon dat de verantwoordelijke minister kwam uitleggen, waarom maatregelen noodzakelijk waren. We kunnen nu nog ingrijpen, maar daarvoor is draagvlak nodig van de bevolking, zodat de politiek kan doorpakken. Wij willen hier toegankelijke, door wetenschappers gecontroleerde informatie bieden. We leggen in begrijpelijke taal uit wat er aan de hand is en wat we hier (nog) aan kunnen doen. - Overzicht klimaat gerelateerd nieuws in de diverse media, zodat informatie te vinden is en bewustzijn gecree¨erd wordt
- Welke klimaat acties zijn er en hoe doe ik daar aan mee
- Samenwerking met / ondersteunen van andere klimaat bewegingen (samen staan we sterker).
- Informatie delen
- trainingen geven
- ondersteuning voor acties
- Het organiseren van activiteiten, die de aandacht op de klimaatcrisis vestigen
-
Het organiseren van vreedzame en soms een beetje ondeugende acties.
Waarom soms ondeugend, omdat eindeloze petities en manifestaties op het Malieveld te makkelijk door de politiek genegeerd worden. Ook wij doen graag leuke dingen op onze vrije dag, maar de klimaatcrisis gaat niet vanzelf voorbij. Dit gaat om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.
Welk verhaal wil jij later aan je kinderen kunnen vertellen???
Deze principes en waarden brengen en houden ons samen als beweging. Ze vormen de basis van onze samenwerking, ons gedrag en ze definiëren wie we zijn.
Climate Rebellion is een beweging van bezorgde burgers, met als verbindende kracht, onze zorgen om het klimaat en ecologische crisis en de wil hier iets aan te doen.
Wij zijn geen warenhuis, waardoor we ons op alle mogelijke gebieden richten, maar de speciaalzaak om de hoek.
Wij richten ons primair op het onder de aandacht brengen van de klimaatcrisis bij een zo breed mogelijk deel van de bevolking.
Door deze brede basis, weten de regeringen en bestuurders van bedrijven, dat er van uit alle richtingen druk valt te verwachten.
Om ervoor te zorgen dat we samen hetzelfde willen, er voor elkaar zijn als dat nodig is, blijven leren van onze fouten en van deze beweging een plek maken waar iedereen zich thuis voelt, zijn deze principes en waardes nodig. Als dingen beter kunnen, moeten we onze ogen hier niet voor sluiten. Nieuwe mensen binnen de beweging en veranderingen van buitenaf, kunnen tot nieuwe inzichten leiden. Hierdoor zijn de principes en waarden geen statisch gegeven, maar een continu zich ontwikkelend geheel.
Dit is een eerste conceptversie. Er is de afgelopen periode veel gebeurt. Wij hebben het gevoel dat deze principes veel beter kunnen. We zullen binnenkort danook een volledig nieuwe versie bekend maken, afgestemd op nieuwe inzichten die we tijdes de opstartfase van onze beweging tegen zijn gekomen.
Nieuwe conceptversie principes en waarden:
- De strijd tegen de klimaattcrisis en voor een gezonde wereld, voor ons en de natuur, is wat ons verbind. Iedereen is vrij zich via andere bewegingen met andere thema's te verbinden om zo een bredere focus te krijgen. Dit maakt ons allemaal sterker.
-
Wij zijn een beweging waarbij iedereen welkom is.
We komen allemaal met onze eigen beweegredenen met onze eigen achtergrond. CR is een plek waar we elkaar de ruimte geven je thuis te voelen. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid, ook als het een keer wat minder gaat. We zijn samen CR en hebben een gezamelijk doel, dat is wat ons verbind. -
We erkennen dat iedereen een eigen persoon is met een eigen mening is.
Er is zeker ruimte voor discussie, waarbij we naar elkaars argumenten en standpunten luisteren.
Daarna is het essentieel dat we elkaar en de verbinding weer opzoeken, om samen sterker verder te gaan. Als het een keer wat minder gaat, dan blijven we elkaar (zo mogelijk fysiek) opzoeken, om weer op zoek te gaan naar de broodnodige verbinding. -
Iedereen bepaald zelf hoe en in welke mate je een bijdrage wil leveren.
We leven in een complexe wereld, waarin iedereen eigen kwaliteiten en een eigen achtergrond heeft.
De mate waarin je bijdraagt bepaald niet of je een betere rebel bent. -
Wij zijn een geweldloze organisatie.
Dit geldt zowel naar binnen als naar buiten toe. (hoe willen we dit verder definieren??) -
We zorgen goed voor elkaar en moeder aarde.
Dat vinden we vanzelfsprekend en zit in ons DNA. -
We zijn eerlijk naar elkaar en de buitenwereld.
Ook als dit soms moeilijke gesprekken oplevert, blijft dit de basis waarop we verder willen bouwen.
Uit onderzoek van NRC blijkt dat 96% van de wateren te veel chemicaliën bevatten om te voldoen aan Europese normen. Ook in de buurt van Leeuwarden grote hoeveelheden PFAS gevonden.
Grote hoeveelheden PFAS in de Jelsummer Feart
Het waterschap heeft een probleem. Er zijn zeer grote hoeveelheden PFAS gevonden in de Jelsummer Feart. Op een plek is 900 keer de norm aangetroffen, op een aantal andere plekken 400 tot 600 keer de norm, alsdus het waterschap. Men is op zoek naar de oorzaak, maar ze denken dat zeker een deel van de verontreiniging van de Vliegbasis Leeuwarden afkomt.
Er moet een direkt verbod komen op het gebruik en de lozing van PFAS
Het waterschap vindt dat er een direkt verbod op het gebruik en de lozing van PFAS moet komen, aangezien PFAS nooit meer afbreekt (zijn forever chemicals). De overheid is aan zet, aangezien verder gebruik van PFAS tot nog veel meer problemen en daarmee kosten leidt, die meestal weer op het bordje van de inwoners komen.Bekijk hierboven de uitzending.
#PFAS #Bestrijdingsmiddelen
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat Zwitserland "enkele mensenrechten" heeft geschonden door niet genoeg te doen tegen klimaatverandering. Dat is gebeurd in een zaak die was aangespannen door een groep van zo'n 2000 oudere Zwitserse vrouwen, die bezorgd zijn over de klimaatverandering.
Wat betekend dit?
Dit is voor het eerst dat het Hof in Straatsburg een uitspraak doet in een dergelijke klimaatzaak. Behalve voor de Zwitserse overheid, kan deze zaak invloed hebben op rechtzaken die in andere landen gevoerd gaan worden. Zoals Minister Jetten zei, "er is te lang te weinig tegen klimaatverandering gedaan".
Zwitserse vrouwen krijgen gelijk in klimaatzaak bij mensenrechtenhof, NOS
Europees hof: laks klimaatbeleid schendt mensenrechten, RTL-nieuws
Vandaag een uitzending over het gebruik van drinkwater door Parenco.
Wat is er aan de hand
Parenco gebruikt net zoveel drinkwater als 130.000 huishoudens voor het maken van karton. Ondertussen ligt Parenco gewoon naast de Rijn en kan het op eenvoudige wijze daar het water vandaan halen.
Kan dat niet opgelost worden
De Minister is ondertussen bang het gebruik van grote hoeveelheden drinkwater door de industrie aan te pakken, terwijl het hoger gaan belasten van drinkwater voor gebruikers wel op de agenda staat. Dit ruikt een beetje naar wat ook plaats vindt bij de fossiele subsidies.Maart was wereldwijd de tiende maand dat het weer wrmer was als ooit. Dat er weer warmterecords worden gebrokén, belooft wiening goeds en laat zine hoe ernstig de situatie is.
Wat is er aan de hand
Het was boven zeewater, warmer als ooit. En verder stijgt de hoeveelheid broeikasgassen verder, waardoor het dus vanzelf steeds warmer wordt.
Weer boven de 1.5 graden warmer
De gemiddelde temperatuur is bijna driekwart graad hoger dan het gemiddelde voor maart over de periode van 1991 tot en met 2020. Het verschil met de periode van 1850 tot en met 1900 is zelfs bijna 1,7 graden.
Wil je meer lezen
Ook maart heeft een warmterecord gebroken en dat is de tiende maand op rij, Nu.nlWeer een hitterecord: maart wereldwijd de warmste maart ooit, RTL-nieuws
Maart was tiende maand op rij met warmterecord, Weeronline
Vandaag start het hogerberoep van mileudefensie tegen Shell. Shell zegt dat het zich niet alleen zorgen maakt om haar eigen belang, maar ook dat van het nederlands vestigingsklimaat.
Shell maakt zich zorgen
Shell zou haar eigen uitstoot terug moeten brengen. Daarnaast moet Shell haar best doen, de uitstoot van haar klanten terug te dringen.En wat doet Shell? Shell probeert op allerlei manieren de eigen verantwoordelijkheid af te schuiven. Het bedrijf heeft net aangegeven de plannen voor duurzaamheid verder af te zwakken. Nu maakt het zich zorgen, omdat ze het onterecht vindt dat Milieudefensie Shell heeft uitgekozen om te kijken wat de rol van het bedrijfsleven is binnen de klimaatcrisis.
Politiek
Zelfs VNO-NCW is het er mee eens dat bedrijven samen de schouders onder het klimaatvraagstuk te zetten. Daarvoor zou het wel cruciaal zijn dat de overheid bedrijven ook in staat stelt om de vereiste verduurzaming te realiseren en zorgt voor een eerlijk speelveld.Dus Shell en Politiek, kom samen in actie en stop alsjeblieft met verder uitstelgedrag.
Lees meer
Hoger beroep klimaatzaak tegen Shell 'wereldwijd uniek', RTL-nieuwsHoger beroep Shell vs Milieudefensie: wie is verantwoordelijk voor uitstoot?, NOS
Shell gaat in beroep tegen het vonnis dat de CO2-uitstoot in 2030 met 45% moet zijn teruggebracht, Business Insider
#Shell #FossieleIndustrie #klimaatdoelen #Politiek #Milieudefensie
Dit stuk geeft een inkijkje hoe de politiek in Brussel werkt en hoe bedrijven, met name via loggy groepen heel veel invloed op ons leven uitoefenen.
Wetgeving is hard werk
In Europa moet met veel partijen en landen onderhandeld worden om zaken voorelkaar te krijgen. Wetten en voorstellen worden hierdoor gedurende het proces vaak afgezwakt, om toch voldoende partijen zover te krijgen dat ze voor een wetsvoorstel stemmen. Maar er lijkt een nieuwe wind te waaien.
Chantage
We zien op steeds meer vlakken dat landen op het laatste moment de voet dwars zetten. In dit gaval ging het om Macron, die er op het laatste moment er voor kiest toch niet zijn handtekeing te zetten, omdat een aantal grote bedrijven het er niet mee eens zijn.
Bedrijven moeten hu verantwoordelijkheid nemen
Overal in de keten is het bijna normaal geworden mensen uit te buiten en de aarde uit te putten. Het zijn de grote bedrijven die bewust kiezen voor de race to the bottom. Alles moet nog goedkoper en het maakt daarbij niet uit dat mensen daarbij uitgebuit worden of de aarde vervuild wordt. Korte termijn winst voor aandeelhouders staat hierbij voorop.
Banken vormen een uitzondering
Er gaat veel mis met investeringen die banken doen. Er wordt door een deel van de banken massaal geinvesteerd in de fabrieksmatige veeteelt, en bedrijven die bijdragen aan de ontbossing. Ook kennen we het verhaal van de ING, dat massaal investeerd in de fossiele industrie. Ook banken hebben een maatschappelijke plicht, door te vragen bij het doen van investeringen, om zo mede zorg te dragen voor een leefbare planeet.Het plan om CO2 van de industrie in oude gasbellen onder de Noordzee op te slaan pakt voordelig uit voor het bedrijfsleven. Vanaf 2026 zullen onderandere Shell en ExxonMobile CO2 op gaan slaan onder de Noordzee.
De industrie profiteert volop
De industrie profiteert volop van dit project, doordat afvangen en opslaan van de CO2 veel goedkoper is als het afkopen van de rechten. De overheid profiteert minimaal mee, terwijl de belastingbetaler wel opdraait voor alle kosten van tegenslagen of risico's op bijvoorbeeld lekkages van CO2 in de toekomst.Wereldproducenten van fossiele brandstoffen liggen op schema om de productie van nieuwe goedgekeurde projecten tegen het einde van het decennium bijna te verviervoudigen, zo blijkt uit een rapport.
Er is al veel te veel olie en gas
Al jaren is bekend dat dat we geen nieuwe olie en gas projecten meer nodig hebben. Toch blijven bedrijven, ook in Amerika, door gaan.Vorig jaar werden in Amerika ten minste 20 olie- en gasvelden voorbereid en goedgekeurd voor ontginning na ontdekking, waarmee het oppompen van 8 miljard vaten olie-equivalent werd goedgekeurd. Volgens het rapport wil de fossiele brandstofindustrie tegen het einde van dit decennium bijna vier keer deze hoeveelheid - 31 miljard vaten olie-equivalent - uit 64 extra nieuwe olie- en gasvelden halen.
We kunnen niet meer wachten
Als we er niet in slagen om de jacht op nieuwe olie en gas ook maar enigszins af te remmen, riskeren we een fatale klap voor de toch al magere hoop dat de wereld onder de 1,5C blijft, een grens waarvan wetenschappers verwachten dat die binnen tien jaar zal worden overschreden. Dit komt doordat grote olie- en gasbedrijven hun eigen doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen niet halen of afzwakken.Wat gebeurt er als je weet dat vliegen slecht is voor jou toekomst of die van je kinderen, maar toch in dat vliegtuig stapt.
De kleuter en de volwassene
Vliegen is leuk. Misschien niet het in het vliegtuig zitten, maar voor veel mensen wel de beleving om snel op een hele andere plek rond te kunnen lopen. En daarmee is het dilemma geboren. De kleuter in ons denkt niet aan morgen en wil gewoon op vakantie. De volwassene in ons, zou daar tegengas aan moeten geven, door de verstandige keuze te maken.De grote vraag is nu, hoe belangrijk is duurzaamheid voor je, of ga je voor het snelle geluk. Zeker voor de jeugd is dat een probleem, immers zij vinden dat ook zij recht hebben de wereld te ontdekken.
Hoe praat je het voor jezelf goed
Er zijn grofweg drie manieren om dit voor jezelf goed te praten:- Je ontkent dat er een probleem is, door bijvoorbeeld te zeggen, ja vroeger was het ook weleens warm en was er ook niet ieder jaar een elfstedentocht.
- Of je zegt, ja maar al mijn collega's vliegen ook, dus ik mag dat ook.
- Ten slotte, geef je een ander de schuld. Ja mijn vriending wilde graag op vakantie naar Tenerife en dan moet je wel.
Hoe maken we het makkelijker
Zolang vliegen veel goedkoper is, is de keuze een stuk lastiger. Hier ligt een belangrijke rol van de politiek, immers vliegen is gewoon te goedkoop gemaakt, onderandere door allerlei belastingvoordelen. Politieke keuzes zijn misschien niet leuk, maar wel noodzakelijk om de omslag in ons denken te maken.Lees meer in het artikel "Wel een schuldgevoel, toch vliegen: waarom doen we dat?" op RTL-nieuws.
Het gaat slecht met de natuur in Europa. En zeker in Nederland gaat het niet best.
Wat is er aan de hand
Er zijn heel veel natuurgebieden waar het slecht mee gaat. De natuurherstelwet zou hier verbetering in brengen, maar het is de vraag of er nog over gestemd gaat worden. Het zou een stok achter de deur zijn, om de overheid, die eigenlijk al bezig zou moeten zijn, te dwingen tot actie.
Is het erg
We zien in rap tempo soorten verdwijnen. Er gaat veel mis in nederland en als we niet goed voor de natuur zorgen, zullen meer en meer soorten verdwijnen.Waarom luitstert de regering niet gewoon naar zijn burgers. Keer op keer moet de rechter er aan te pas komen.
Waarom klagen die omwonenden weer
In Nederland hebben we regels. Ook Schiphol moet zich aan de regels houden. Maar wat gebeurt er als een overheid er keer op keer voor kiest geen duidelijke regels te maken. Is er dan een probleem?
De rechter tikt de staat op de vingers
Ja, dan is er een probleem. Want burgers hebben gewoon recht op bescherming door de overheid. Dat vindt de rechter dus ook. Dus nu moet de overheid aan de bak, met het creeren van duidelijke kaders en het handhaven van die regels. Misschien wordt Schiphol en de luchtvaart een gewoon bedrijf, dat zich net als de rest aan de regels moet houden.
Lees hier het artikel
Lees hier het artikel op NU.nl.In de eieren van hobby kippen wordt door het RIVM door heel Nederland PFAS gemeten. Dit is voor het RIVM geen verrassing, omdat er langzamerhand overal in Nederland PFAS te vinden is. We leven zoals dat heet onder een grouwe sluier van PFAS.
Hoe kan dit
Hobbykippen mogen de hele dag in de aarde rondwroeten. En doordat ze tijdens het wroeten en pikken aarde binnen krijgen, krijgen ze daarmee okk PFAS binnen. Voor groente is dat schijnbaar nog geen probleem, ondanks dat er ook PFAS in bestrijdingsmiddelen door boeren gebruikt worden.
En nu?
Ondertussen mag Chemours (en wellicht zijn er nog andere fabrieken) gewoon doorgaan met het uitstoten van PFAS, waardoor het probleem alleen maar erger wordt.
Bekijk hier de uitleg op Nu.nl.
Lees ook
Hobbyboer laat eieren massaal testen: derde bevat te veel PFAS, RTL-nieuws
Dat duurzaam vliegen niet mogelijk was, wisten we al. En KLM wist dat natuurlijk ook al.
Waarom was deze rechtzaak nodig.
Ook de KLM heeft in de gaten dat klanten zich ongemakkelijk voelen als ze met eht vliegtuig mee moeten. Om consumenten het gevoel te geven dat het allemaal niet zo erg is, doen ze net alsof duurzaam vliegen mogelijk is. In 2022 waren ze ook al door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt.De KLM zegt hiervan geleerd te hebben. Laten we het hopen.
Meer weten
Lees hier het artikel op Nu.nlDe transportsector ligt niet op koers van de huidige klimaatdoelen. Het lukt de transportsector niet minder broeikasgassen uit te stoten. Je ziet in de bovenstaande grafiek, door de daling in de andere sectoren, het aandeel van de transportsector relatief stijgen.
Waarom lukt het de transportsector niet te verduurzamen
Voor het personen vervoer, zie je een verwachte sterk dalende trend, onderandere door de overschakeling naar electrisch rijden.Echter, op basis van de huidige policy lukt het niet het gebruik van fossiele brandstoffen in de transportsector voldoende terug te dringen. Dat zie je duidelijk in de bovenstaande grafiek. Het gebruik van fossiele brandstoffen (diesel en kerosine) is te goedkoop om serieus werk te gaan maken van alternatieven. Een verdere druk op de industrie is nodig, willen we de klimaatdoelen voor 2030 en verder kunnen halen.
Wil je meer weten
Lees hier het artikel in the GuardianBekijk hier het artikel "State of European Transport". Door langzaam naar beneden te scrollen, kun je de invloed van eventuele beleidswijzigingen die noodzakelijk zijn zien.
Op heel veel plekken zit er te veel PFAS in de grond. De staat controleert hierop onvoldoende. 10 organisaties, waaronder de militaire vakbond en Schipholwatch, stellen de staat aansprakelijk voor de hoge PFAS waarden in de grond.
Ook in drinkwater en eieren
Op heel veel plekken zit te veel PFAS in de grond. Voor de waterleiding bedrijven, zorgt dit voor veel problemen, om het drinkwater weer schoon te krijgen. En eieren eten van je eigen kippen, of groenten uit je eigen moestuin, wordt ook al afgeraden.
De staat zegt dat de industrie verantwoordelijk is
Dat is maar een deel van het verhaal. Het is de staat die de vergunningen uitgeeft en er dus ook op toe moet zien dat deze nageleefd worden. Gezien de ernst van het probleem en het feit dat deze stoffen niet meer weg gaan, moet erop toegezien worden dat het probleem niet verergert.Het verder lozen van PFAS moet dus gewoon stoppen.
Opruimen
Zeker op plekken met ernstige vervuiling moet gekeken worden of en hoe dit aangepakt kan worden. Ook moet er een overzicht komen, zodat we weten waar de grond vervuild is, zodat we dit in de gaten kunnen houden en verdere verspreiding kunnen voorkomen.
Meer informatie
Bekijk hier het artikel op de site van EenVandaag.Drinkwaterbedrijven trekken aan de bel. Het kost de Drinkwaterbedrijven en daarmee ons, steeds meer om de kwaliteit van het drinkwater op een acceptabel nivo te houden.
Wat is er aan de hand
Het wordt steeds moeilijker pfas uit het drinkwater te krijgen. Er zou eigelijk een onmiddelijk verbod op deze stoffen moeten komen.Ook is er een goed mestbeleid nodig, om nitraten in het water te voorkomen en bestrijdingsmiddelen zijn erg moeilijk te verwijderen.
Lees meer in het artikel op de NOS site.
#Drinkwater #Vervuiling #Landbouw #Veeteelt #PFAS #Gezondheid
Overal op de wereld worden ondertussen resten van plastics gevonden. Antarctica is helaas geen uitzondering. Bij 97% van de onderzochte vogels op Antarctica blijkt ondertussen plastic gevonden te worden.
Overal plastic
Dit onderzoek is vooral verontrusted, omdat het aantoond dat het niet meer uitmaakt waar je bent. Zeestromen nemen plastics mee, maar microplastics komen ook via de lucht overal terecht. Dit heeft invloed op zowel de mens, maar ook dieren dus op deze verre plekken, waarvan we zien dat de aantallen de afgelopen jaren afnemen.
Meer lezen
Lees dit artikel op Scientas.Mede door de klimaatcrisis hebben gemalen van de waterschappen veel meer stroom nodig om al het extra regenwater weg te pompen.
Wat is het probleem
We gebruiken met zijn allen veel meer stroom. Er wordt op allerlei plaatsen "duurzame stroom" opgewekt en daarnaast zijn we veel meer stroom gaan gebruiken. Warmtepompen, electrische auto's en bedrijven die omschakelen naar electrisch processen, zorgen samen voor meer vraag. Het net is daarvoor niet geschikt.
Hoe komt dat
Jaren heeft men afgewacht. Het stroomnetwerk moest zo goedkoop mogelijk en netbeheerders kregen geen vergoeding als ze niet konden aantonen dat de uitbreiding van het net noodzakelijk waren. Problemen zijn al een tiental jaren bekend, echter nooit opgepakt door de politiek, omdat het zo'n vaart niet zou lopen. En nu zitten we met de gebakken peren.
Het resultaat
De stroomnetten komen in gevaar als het hard regent en de waterschappen veel moeten pompen. Hier is duidelijk iets mis gegaan. We hebben meer leiderschap en regie nodig op dit onderwerp.
Meer weten
Nu.nl: Waterschappen botsen met netbeheerders: gemalen gebruiken te veel stroomNieuwsuur: Reconstructie: hoe toezichthouder tekorten op het elektriciteitsnet mede veroorzaakte Nieuwsuur: Het stroomnet is niet ontworpen voor al die stroom, uit 2021.
Utzending van Nieuwsuur over mensen die niet konden terugleveren.
Shell heeft steeds minder zin om na te denken over de eigen impact op het klimaat. Magere doelstellingen die er al waren, zijn nu nog verder afgezwakt.
Waarom doet Shell dit
Shell ziet niets meer in het leveren van groene stroom. Het bedrijf wil vooral investeren in de produktie van olie en vloeibaar gas. Dat beide produkten bijdragen aan de opwarming van de aarde en zeker geen duurzame alternatieven zijn, boeit Shell niet.
De oplossing van Shell
Het bedrijf ziet de oplossing in groene projecten, die de uitstoot moeten compenseren. Dat dit in de praktijk, zeker op de schaal die nodig is voor Shell niet werkt, boeit schijnbaar ook niet.Lees hier het artikel "Shell verzwakt eigen CO2-doelen in nieuwe duurzaamheidsstrategie" op Nu.nl.
Klimaatrampen komen eraan, of we het willen of niet. Het is de taak van de overheden, de burger hierin te betrekken, zodat men zich tijdig kan voorbereiden.
Wat is er aan de hand
Europa is harder opgewarmd als de andere continenten. Hitte, droogte, maar ook overstromingen bedreigen miljoenen mensen en kunnen enorme schade aanrichten.
Wil je meer weten
Lees het artikel op Nu.nl.Of lees het originele artikel bij de Guardian (Engels).
Het toebrengen van langdurige schade aan het milieu moet strafbaar worden gesteld. Dat vindt ook de gemeente Utrecht, die deze week het Manifest van Stop Ecocide NL tekende.
Wat is ecocide
"Ecocide" betekent het verrichten van onrechtmatige of moedwillige handelingen met de wetenschap dat er een aanzienlijke kans bestaat dat ernstige alsmede omvangrijke dan wel langdurige schade aan het milieu wordt toegebracht door deze handelingen.
Ecocide moet strafbaar worden
Het vernietigen van de natuur en de ecosystemen gebeurt bijna overal zonder dat er consequenties zijn. Dit is niet oké en moet gewoon strafbaar worden, zodat ook rekening gehouden moet worden met onze aarde.
Meer weten
Wil je meer weten, kijk dan op https://www.stopecocide.nl/.Bekijk ook het artikel op de site van de NOS .
De golfstroom in de Atlantische Oceaan, de AMOC, dreigt veel sneller dan gedacht een kantelpunt te bereiken. Dat gaat ook bij ons een grote invloed op het klimaat hebben.
Wat is de AMOC?
In de oceanen stroomt een warme golfstroom langs Nederland, richting de polen, om daar weer af te koelen. Het koude water stroomt dan terug naar het zuiden om weer opgewarmd te worden. Hij zorgt ervoor dat het in het zuiden koeler is en bij ons warmer.
Wat is er aan de hand
Door het smelten van het ijs op Groenland, daalt het zoutwatergehalte, waardoor het koude water minder zinkt. Als dat doorzet, kan de AMOC stoppen, waardoor het op het zuidelijk halfrond warmer wordt. De oceaan zal daar opwarmen, omdat er geen kou meer uit het poolgebied komt.Bij ons gebeurt het omgekeerde. Door het ontbreken van de warme golfstroom, zal het hier een tiental graden kouder worden.
Wil je meer weten, lees dan het artikel op RTL-nieuws of bekijk het filmpje over de AMOC.
Februari was wereldwijd de warmste februarimaand ooit gemeten, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Het is de negende maand op rij dat er warmterecords worden gebrokén.
Wat is er aan de hand
Het was boven zeewater, warmer als ooit. En verder stijgt de hoeveelheid broeikasgassen verder, waardoor het dus vanzelf steeds warmer wordt.
Voor het eerst boven de 1.5 graden warmer
Tussen maart 2023 en februari 2024 was wereldwijd de gemiddelde temperatuur 1,56 graden hoger dan het pre-industriële gemiddelde (van 1850 tot 1900). Daarmee zit de wereld voor het eerst boven de drempel van 1,5 graden opwarming. Dat is een zeer verontrustende mijlpaal volgens wetenschappers.
Wil je meer lezen
NOS: Februari negende maand op rij met mondiaal warmterecordLees ook, Februari op weg naar warmste maand van de Guardian (Engels).
Schiphol heeft een rapport over de krimp van de luchthaven niet naar buiten gebracht, onder druk van KLM.
KLM heeft problemen met verdienmodel
Door een hogere vliegax, niet alleen voor Europese vluchten, maar ook voor internationale transfer reizigers, is het aantal vluchten eenvoudig terug te dringen. Maar dat gaat in tegen het verdienmodel, waarbij de KLM passagiers van over de hele wereld naar Schiphol haalt, om over te stappen.
Er bleek een goed alternatief voor de overlast die Schiphol veroorzaakt
Schiphol, KLM en luchtvaartlobbyclub Barin lieten door onderzoeksbureaus SEO en CE Delft een studie doen. "Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er een alternatief plan is voor de luchthaven; met minder herrie, beter voor het klimaat en met meer geld voor de schatkist", zegt Nandram. "En Schiphol hoeft daarbij niet eens minder vluchten uit te voeren en kan juist groeien." De crux daarbij was de vliegtaks.
Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kennen al een langeafstandsbelasting
Op Schiphol zijn 20% van de vluchten, de langeafstands vluchten, verantwoordelijk voor 80% van de vervuiling. Ook wil Schiphol dat de bussinessclass en prive vluchten, veel meer gaan betalen, omdat zij veel meer bijdragen aan de vervuiling.
Politieke keuze
Voor Schiphol is een het een aantrekkelijke optie niet langer de goedkoopste te zijn, maar in te zetten op inovatie.
Wil je meer weten
Lees het artikel en luister naar de uitzending op de site van de NPO.Het artikel op Nu.nl.
Het Italiaanse eiland Sicilië kampt met ernstige droogte omdat het in de winter nauwelijks heeft geregend. Zelfs een kopje thee zetten of pasta kokén, is een lastige klus. Het bestuur van het eiland heeft de noodtoestand uitgeroepen, meldt persbureau Reuters.
Wat is er aan de hand op Sicilië
Waterreserves zijn zo goed als opgedroogd. Inwoners, maar ook boeren krijgen water op rantsoen. Dat betekent dat per inwoner een beperkte hoeveelheid water kan worden ingeslagen. Sommige mensen hebben hun badkuip gevuld om een voorraadje hebben.Doordat het steeds warmer wordt, is er steeds minder water beschikbaar. Men is wel wat gewend, maar als er de komende tijd geen regen valt, wordt het echt een ramp. De klimaatverandering wordt meer en meer merkbaar.
Daarnaast is een van 's werelds grootste meren bijna opgedroogd
Ondertussen is het ook enorm droog in Oezbekistan. Van het Aral meer daar is nog maar een kwart in omvang over. Hierdoor zijn de leefomstandigheden voor de mensen daar enorm verslechterd.
Lees de artikelen hier
Bekijk hier het artikel over de droogte op Sicilië.Bekijk hier het artikel over het opdrogen van het meer in Oezbekistan.
Er wordt wéér meer PFAS gespoten op groenten.
Dat we met een PFAS probleem zitten, onderandere door
Chemours,
weten we.
Maar dat de boeren het massaal gebruiken in bestrijdingsmiddelen is ronduit schokkerend.
Hierdoor komt het rechtstreeks in / op ons voedsel terecht en komt het overal in Nederland op het land terecht.
De risico's
Op de site van de European Environment Agency worden deze risico's uitgebreid beschreven.PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) vormen een groep veelgebruikte en door de mens gefabriceerde stoffen die meer dan 4 700 chemische stoffen omvat. PFAS hopen zich geleidelijk op in het menselijk lichaam en in het milieu. Ze zijn zo goed als niet afbreekbaar en blijven dus voor altijd aanwezig in het milieu en in ons lichaam. PFAS kunnen leiden tot leverschade, schildklierziekte, obesitas, vruchtbaarheidsproblemen en kanker.
De plannen van de provincies en de maatregelen van het Rijk zijn onvoldoende om de nationale doelen voor natuur, stikstof, klimaat en water van 2030 en 2035 te halen.
GroenLinks-PvdA wil er met een wetswijziging voor zorgen dat alle fossiele subsidies uiterlijk in 2030 zijn afgeschaft. Het concreet maken van de afbouwplannen is heel belangrijk om verder getreuzel te voorkomen.
Europa blijft LNG terminals bouwen. Onnodige en paniekerige investering. LNG is vele male vervuilender dan gewoon aardgas, waardoor deze ontwikkeling tot nog meer broeikas gassen zal leiden.
Er was een gas tekort
In 2021 begon Rusland met het afknijpen van de gastoevoer naar Europa. Ondertussen zijn de prijzen voor gas weer gedaald.De plannen om nog meer LNG te kunnen importeren worden echter doorgezet. In Europa zijn er plannen de import capaciteit verder te verdubbelen.
Hebben we deze invoercapaciteit nog nodig
Door zonnepanelen en windmolens is er steeds minder gas nodig om elektriciteit op te wekken, en ook de industrie en huishoudens gaan stap voor stap van het gas af. "Deze paniekerige investeringen kunnen twee problematische gevolgen hebben", zegt Mats Marquardt van klimaatdenktank NewClimate Institute in Berlijn. "Óf we brengen onze klimaatdoelen in gevaar, óf we verspillen ontzettend veel geld."
Het nadeel van LNG
Bij de winning in landen als de VS lekt veel gas weg. Deze methaanuitstoot zorgt voor een zeer sterk broeikaseffect. Bovendien kost het enorm veel energie om het aardgas vloeibaar te maken, te vervoeren en weer gasvormig te krijgen. President Biden heeft mede om deze redenen de bouw van nieuwe lng-exportterminals juist een halt toegeroepen.
Lees verder
Lees hier het artikel op Nu.nl.De ING bankt geeft aan, ondanks de aangespannen rechtszaak door Milieudefensie niet te stoppen met het financieren van nieuwe olie en gas projecten. De bank zegt klanten uit te sluiten die niet van plan zijn veranderingen door te voeren en zegt te luisteren naar inzichten van klimaatwetenschappers. Ook Milieudefensie zegt teleurgesteld te zijn en geen vertrouwen te hebben in het klimaatbeleid van de bank.
Europese boeren opstand, duurzame landbouw ook in het belang van de boeren (Engelstalig)
Wetenschappers waarchuwen voor het bereiken van een klimaat kantelpunt in de Amazone rond 2050 (Engelstalig)
Record droogte in het regenwoud, zorgen over toekomst amazone gebied.
Pointer onderzoekt de macht van de Brusselse pesticidenlobby.
Wat is het probleem
Steeds meer wetenschappers maken zich zorgen over het gebruik van pesticiden en de relatie met ziekten als Parkinson. Glyfosaat, een zeer omstreden bestrijdingsmiddel mag nog 10 jaar gebruikt worden, terwijl er talrijke aanwijzingen zijn dat het grote impact heeft op mens en dier. Daarnaast heeft Glyfosaat ook een zeer negatieve impact op het bodemleven, waardoor schimmels meer kans krijgen. Heirdoor zijn weer meer pesticiden nodig, waardoor we in een vicieuze cirkel terecht komen.
Bekijk hier de uitzending
Bekijk hier de aflevering op NPO-start.Elk jaar krijgen de 10 grootste vervuilende bedrijven miljarden aan fossiele subsidies van de Nederlandse overheid. Artikel met het rapport van Profondo, dat laat zien dat Olie bedrijven als Shell en de kunstmest sektor handen vol met fossiele subsidies krijgen, waardoor de noodzaak daadwerkelijk te gaan verduurzamen niet groot genoeg is.
Terwijl de wereld opwarmt, stokt de klimaatsteun aan de meest kwetsbare landen. Als voorbereiding op de klimaat onderhandelingen, wordt de ernst van het ontbreken van steun aan de meest getroffen landen extra duidelijk.
Zelfs wanneer de uitstoot van broeikasgassen sterk wordt teruggebracht, blijft de West-Antarctische ijskap smelten.
Nederlandse zomers zullen droger worden en de winters natter, als gevolg van de wereldwijde opwarming door de uitstoot van fossiele brandstoffen.
Supermarkten doen te weinig om klimaatverandering te stoppen.
Wat is de rol van de supermarkt
Aan de consumenten kant hebben supermarkten veel invloed in wat wij als consument in on karretje stoppen. Door aanbiedingen en het kiezen hoe je artikelen presenteerd, sturen ze bewust op de spullen die wij afrekenen.En aan de aanbodkant bepalen supermarkten mede hoe duurzaam produkten geproduceerd worden. Door hierin verantwoorde keuzes te maken en eisen aan duurzaamheid van produkten te stellen, zorgen ze ervoor dat ons mandje duurzamer wordt. Nu is winst vaak nog de voornaamste drijfveer.
Omschakeling naar plantaardige eiwitten
Vlees en zuivel hebben een enorme impact op het klimaat. Door, zoals de Lidl dat doet, plantaardige alternatieven naast het vleesschap te leggen en deze actief te promoten, is een omschakeling mogelijk. Het wordt dan de gewone keuze, zeker als de alternatieven lekker zijn.Daarnaast kan een stukje voorlichting tijdens de feestdagen, met een plantaardig alternatief menu, ook wonderen doen.
Meer lezen
Bekijk eens dit artikel over de rol van de supermarkten op de site van Milieudefensie of download de Superlijst Groen 2023 .Afrika: Zie ons niet langer als klimaatslachtoffer maar wel als belangrijke speler in de groene transitie.
Sinds de oorlog met Oekraine, komt ons gas voor een groot deel niet meer uit Rusland, maar uit Amerika.
Is dit een probleem?
Vroeger kwam het gas door een pijpleiding naar Europa. Veel gas tegen een lage prijs. Sinds het opblazen van de Nordstream pijpleiding, is alles anders.
Vloeibaar gas
Het meeste LNG, gas wat vloeibaar is gemaakt, komt uit Amerika. Om dat gas hier te krijgen, moet het afgekoeld worden naar -162 graden, om het vloeibaar te krijgen. Vervolgens gaat het in een schip en moet het onderweg op deze lage temperatuur gehouden blijven. Iedere dag dat het langer duurt, kost veel energie, om het gas vloeibaar te houden.
Schalie gas
Een ander probleem is dat er tijdens de produktie veel methaan (is een veel sterker broeikasgas als CO2) weglekt. Men vindt het nu nog te duur om dit probleem op te lossen, ondanks dat het hoog op de internationale agenda staat. ING is een grote financier van de produktie van schaliegas in Amerika.
Wat kunnen we doen?
We moeten serieus werk gaan maken van de transitie. Gas is nu nog vaak de goedkope, makkelijke optie, met voor grootgebruikers Fossiele subsidies. We moeten kijken hoe we gebruikers kunnen stimuleren zo snel mogelijk af te stappen van het gebruik van gas, richting duurzame alternatieven.Deze landen dragen slechts 0.28% bij aan de klimaatcrisis, maar krijgen wel de zwaarste klappen te verduren.
In Amerika hebben drie bedrijven, waaronder Chemours, met een vestiging in Dordrecht, geschikt voor een bedrag van ruim 1 miljard Dollars. Het ging om de vervuiling van drinkware met "forever chemicals" (die dus niet meer afbreken).
Waarom is dit zo erg
In juni gaf de EPA op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten gezondheidsadviezen uit waarin stond dat de chemicaliën veel gevaarlijker zijn voor de menselijke gezondheid dan wetenschappers oorspronkelijk dachten en waarschijnlijk zelfs gevaarlijker zijn bij concentraties die duizenden keren lager zijn dan eerder werd aangenomen.
In Nederland
In Nederland wordt al jaren strijd geleverd tegen Chemours in Dordrecht door de actiegroep Gezondheid vóór Alles. Samen met Bénédicte Ficq wordt de strijd aangebonden met Chemours . Het openbaar ministerie is nu bezig met het voorbereiden van een strafzaak.
Meer informatie
Bekijk hier het artikel over de schikking in Amerika op CNNLees hier het artikel over "Actiegroep Gezondheid vóór Alles" die al 5 jaar strijd tegen de vervuiling veroorzaakt door Chemours.
Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater, volgens het RIVM.
In het artikel wordt uitgelegd wat het IPCC is en waarom dit rapport zo belangrijk is. We zijn in beweging, maar het gaat allemaal te langzaam.
Is er nog hoop?
We zijn (nog) niet verloren. Iedere fractie van een graad opwarming die we kunnen voorkomen, scheelt in de impact die klimaatverandering op ons gaat hebben. De rol van lokale gemeenschappen, de overheden en het bedrijfsleven is hierin cruciaal, omdat we uiteindelijk samen voor een leefbare planeet moeten zorgen.Door de flinterdunne marges voelen boeren zich gedwongen steeds meer voor steeds minder te produceren. We geven nu bakken geld uit voor het uitkopen van boeren, maar wellicht is het verstandiger te investeren in omschakel mogelijkheden. Hierdoor kunnen boeren kleinschaliger en duurzamer aan de slag, voor een fatsoenlijk loon.
Dit artikel geeft een beeld van Fast fashion vanuit de optiek van studenten. Waarom is het zo makkelijk voor zo weinig een wegwerpjurk te komen?
Is Fast fashion een probleem?
Tijdens de pandemie sloten de winkels. Het werd nog makkelijker via online winkels als Shein voor heel weinig kleding te bestellen. Continu nieuwe collecties leiden tot meer afval en heel veel microplastics.Lees hier het artikel op de site van The New York Times (Engels)/a>.
52 seizoenen met kleding per jaar. Uitbuiting van naaisters en een gigantisch milleuvervuiling.
Hoe werkt fast fashion?
In deze uitzending wordt dieper ingegaan op de manier waarop consumenten aangezet worden tot het kopen van nog meer kleding.
De artikelen op deze pagina zijn allemaal te lezen zonder abonement.
Heb je nieuws, waarvan je vindt dat het op deze pagina thuis hoort, stuur een berichtje naar
@IngridVoorHetKlimaat op Telegram.
CO2-opslag, ook wel bekend als carbon capture and storage (CCS), is een proces waarbij kooldioxide (CO2) wordt afgevangen uit industriële processen of uit de rookgassen van bijvoorbeeld energiecentrales, voordat het in de atmosfeer wordt uitgestoten. Het afgevangen CO2 wordt vervolgens opgeslagen op een manier die voorkomt dat het in de atmosfeer vrijkomt en bijdraagt aan klimaatverandering.
CSS, is geen wondermiddel
CSS kent een heleboel uitdagingen. Hieronder een aantal uitdagingen op een rijtje.
Kosten
De implementatie van CCS-installaties is momenteel duur. Het vereist aanzienlijke investeringen in technologie en infrastructuur, inclusief het afvangen, transporteren en opslaan van CO2. Deze hoge kosten kunnen een belemmering vormen voor brede implementatie, vooral in vergelijking met andere emissiereductiemaatregelen zoals hernieuwbare energie.
Technische complexiteit
CCS vereist geavanceerde technologieën voor het afvangen, comprimeren en opslaan van CO2. Het proces kan technisch uitdagend zijn, vooral bij het opschalen naar industriële niveaus. Er zijn nog steeds technische en operationele kwesties die moeten worden opgelost om CCS efficiënt en veilig te maken.
Milieurisico's
Hoewel CO2-opslag kan helpen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, brengt het ook potentiële milieurisico's met zich mee. Bijvoorbeeld, het risico van lekkage van opgeslagen CO2 kan leiden tot bodem- en waterverontreiniging, en in sommige gevallen zelfs tot geologische instabiliteit. Het is essentieel om zorgvuldige evaluaties uit te voeren en passende veiligheidsmaatregelen te nemen om deze risico's te minimaliseren.
Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
Het gebruik van CCS kan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in bepaalde sectoren versterken, omdat het kan worden gezien als een manier om de uitstoot van CO2 te verminderen zonder de overstap naar hernieuwbare energiebronnen te versnellen. Sommigen vrezen dat dit de inspanningen voor de ontwikkeling van schone energietechnologieën zou kunnen vertragen.
Tijdelijke oplossing
CCS wordt vaak gezien als een overgangstechnologie in de richting van een koolstofarme toekomst. Het is geen permanente oplossing voor klimaatverandering en mag niet dienen als vervanging voor de dringende behoefte aan investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
Afwentelen kosten en risico's op de belastingbetaler, niet oké
Hoewel CCS bepaalde nadelen heeft, wordt het nog steeds beschouwd als een potentieel waardevol instrument in de strijd tegen klimaatverandering, vooral in sectoren waar de uitstoot moeilijk te verminderen is met andere middelen.Als CSS echter ingezet wordt als goedkope oplossing in sectoren waar multinationals met voor het zeggen hebben en de risico's en kosten op de belastingbetaler afgewenteld worden, gaat er iets mis. Bedrijven met miljardenwinsten als Shell en Tata Steel, die zelf geen winstbelasting betalen in Nederland, maar wel kosten en risico's maximaal op de belastingbetaler afwentelen, is gewoon niet oké.
Wat we eten heeft impact op ons, maar ook op het klimaat. Door de klimaatdiscussie, is er ook een discussie over de impact van ons eten ontstaan.
Waar halen we onze eiwitten vandaan?
We eten tegenwoordig veel meer vlees als vroeger. Vlees was iets bijzonders, voor op zondag, maar tegenwoordig denken we er niet eens over na met alle kiloknallers.Eigelijk hebben we als mens geen vlees, vis of zuivel nodig. Een combinatie van eiwitten uit alle soorten bonen, gecombineerd met granen levert perfecte eiwitten op.
Kijken we naar de klimaatimpact, dan zijn eieren in dit overzicht ongeveer gelijkwaardig aan noten, tofu of vegaburgers. De impact op de kippen in de vleesindustrie is weer een heel ander verhaal. Als je echt vlees wil eten, is kippen en varkensvlees weer veel duurzamer als gehaktbal, die weer veel duurzamer is als een biefstuk.
Het verschil tussen die laatste twee ligt er met name aan, dat beesten, speciaal gehouden voor de vleesindustrie een veel hogere impact hebben op het milleu.
Wat moet ik hier mee?
Veganistisch eten is een optie. Het is zeker iets wat je moet leren en in het begin zeker niet makkelijk is. Begin met makkelijke recepten die eigelijk iedereen lekker vindt. Vegan Burito's zijn heel lekker en makkelijk te maken. Wat je ook kunt doen, is naar de Lidl gaan. Ik persoonlijk vindt bijvoorbeeld de vegan groenteschijven en balletjes best lekker. Zeker als je van de groenteschijven een echte hamburger maakt, met aioli of (vegan)mayonaise en ketchup, augurken, gesnipperde uitjes op een Italiaanse bol. Een van mijn favorieten.Het is een kwestie van experimenteren, begin met 1 dag in de week. Daarna nog een en zie hoe het gaat.
In deze rubriek vindt je informatie over diverse onderwerpen, zodat deze op #tag makkelijk terug te vinden zijn.
Zembla onderzoekt sinds 2011 wat de impact van bestrijdingsmiddelen is en wat de overheid daaraan doet.
Bollenteelt en Lelies
Nergens worden zoveel pesticiden gebruikt als bij de teelt van bollen en Lelies. Al jaren maken omwonenden zich zorgen over het massale gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar het Ctgb heeft de middelen goedgekeurd, waardoor bewoners in de kou staan.
Gezondheidsrisico's zijn bekend
Er is meer als genoeg 'substantieel onderzoek voorhanden' waaruit blijkt dat er een verband is tussen bestrijdingsmiddelen en ernstige neurologische aandoeningen, zoals parkinson, alzheimer en ALS. Artsen en wetenschappers uit allerlei hoeken trekken aan de bel, maar het blijft stil bij de overheid.
Meer informatie
Bekijk hier het dossier over bestrijdingsmiddelen van Zembla.Rechter verbied een lelie-boer in Drenthe om nog te spuiten, RTL-nieuws
#Gezondheid #Landbouw #Bestrijdingsmiddelen #Lobby
Grote delen van Europa beleefden opnieuw een snikhete zomer. Ook in andere delen van de wereld zijn er weerextremen, zoals in de VS en rond Antarctica. De belangrijkste verhalen over klimaatverandering en onderzoeken op een rij.
Lees op de NOS site onderandere over het feit dat 2023 het warmste jaar ooit was. De Klimaattop in Dubai. De invloed van bossen op het klimaat. Het feit dat we nog veel meer geld moeten uitgeven om de effecten van klimaatverandering voor te blijven. Het smelten van het poolijs, en nog veel meer.
Je kunt hier informatie lezen die door de diverse onderzoekers en professoren gepubliceerd worden.
De klimaatverandering en de impact op de wereld, met een focus op de impact op de natuur en daarmee ook op ons.
Kantelpunten zijn punten, waarbij er iets veranderd, wat je niet meer zo eenvoudig terug kan draaien. In de overzichtspagina van Duurzaam-Nieuws vindt je een aantal atikelen over kantelpunten voor het klimaat, maar ook voor de samenleving.
Lees hier meer over "Kantelpunten in klimaat en samenleving" op Duurzaam-Nieuws
Op de site Laboratorium verantwoorde mobiliteit werken master studenten en recent afgestudeerden samen om een visie op de mobiliteit geven. Vliegen is spot goedkoop, het openbaar vervoer wordt uitgekleed, wat moeten we met de auto in de stad en nog veel meer.
Ga hier naar de site van het Laboratorium verantwoorde mobiliteit
Het KNMI heeft uitgezocht wat er met het klimaat in Nederland gebeurt, als we meer of minder aan klimaatbeleid doen. Informatie is gebaseerd op het IPCC rapport.
Ga voor informatie naar de site
Ga hier naar de site van het KNMIKen je websites, waarvan je vindt dat het op deze pagina thuis horen, stuur een berichtje naar @IngridVoorHetKlimaat op Telegram.
De omgevingsdienst in Rijnmond probeert actief de vervuiling van Chemours aan te pakken.
Wat gebeurt er allemaal
In dit dossier wordt een overzicht gegeven van de stappen die de omgevingsdienst probeert te ondernemen, door ondermeer dwangsommen op te leggen. Maar daarbij zijn ze ook afhankelijk van verouderde millieu wetgeving, die door de tweede kamer aangepast moet worden.
Het dossier
Leest hier het dossier Chemours, Delrin (DuPont) en DowDoor omwonende worden naast gezondheidsklachten vooral veel geklaagd over stank en geluid door Parenco. In dit dossier informatie over de verschillende procedures die gevolgd worden.
Wat moet beter
Er wordt massaal drinkwater gebruikt voor het produceren van papier, terwijl het bedrijf naast een rivier ligt. Hierdoor verdroogt een deel van het dichtbij gelegen Natura 2000 gebied. Daarnaast gelden de klachten van omwonenden. Het is de vraag, of deze belangen in de nieuwe vergunningsaanvraag voldoende meegenomen worden.
Het dossier
Lees hier het dossier van de omgevingsdienst.Bedrijven als Tata Steel en Chemours hebben omwonenden jaren lang vergiftigd, zonder dat de overheidingreep
Wat ging er mis
Omwonenden van onderandere Chemours en Tata Steel hebben jaren aan de bel getrokken. De overheid is verantwoordelijk voor het verlenen van vergunningen en de handhaving daarop, maar er gaat veel mis. In het verleden zijn de belangen van bedrijven boven de rechten van omwonenden op een gezonde leefomgeving gesteld. Het maatschappelijk belang van bedrijven voerde de boventoon.Dit moet anders.
Meer informatie
Download het rapport over Industrie en Omwonenden op de website van de Onderzoeksraad voor veiligheid.Ook de provincie Zuid-Holland houdt een dossier over Chemours bij.
Hoe ziet de provincie zijn rol
De provincie Zuid-Holland staat nogal afstandelijk in dit dossier. Zij erkent onvoldoende dat zij als vergunningverlenende instantie verantwoordelijk zijn voor de voorwaarden en handhaving. Het kan niet zo zijn dat de provincie de verantwoordelijkheid blijft afschuiven op het bedrijf, de gemeenten en de omwonenden, omdat zij maar naar de rechter moeten als de provincie haar verantwoordelijkheid niet neemt.Heel jammer en een gemiste kans.
Het dossier
Lees hier het vergunningsdossier van de provincie Zuid-Holland.Milieu Centraal geeft je onafhankelijke, praktische en betrouwbare informatie. Een hele mooie bron met informatie waarmee je zelf aan de slag kunt, of over kunt nadenken.
Kijk op de https://www.milieucentraal.nl/ hoe je zelf of met je buren praktisch aan de slag kan.
Deze rubriek is bedoeld voor sites met informatie hoe je zelf met duurzaamheid aan de slag kan.
Ken je andere sites, met nuttige informatie, stuur dan een berichtje naar
@IngridVoorHetKlimaat op Telegram.
Ook Ahold doet niet genoeg om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen.
Het klimaatplan is zwak en de overgang van bijvoorbeeld vlees naar plantaardige alternatieven gaat te langzaam.
Daar heeft de supermarkt zeker een rol in.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Ahold op deze site.
Oude acties
Woensdag 10 april, MD, aandeelhoudersvergadering Ahold Delhaze, ZaandamNieuws artikelen
Grote supermarkten doen nog steeds veel te weinig om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen, Milieudefensie 5-10-2023
Een voorbeeld hoe een gemeente problemen van burgers negeert en een bedrijf zo weinig mogelijk doet.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #AsfaltfabriekNijmegen op deze site.
Overheid, informatie en dossiers
Rapport "Industrie en Omwonenden" van de Onderzoeksraad voor veiligheid
Chemours, een voorbeeld hoe bedrijven door het wegkijken van de overheid jaren door konden gaan met het vergiftigen van de omgeving en zich nu hefig verzet tegen handhaving.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Chemours op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Actiegroep "Gezondheid Vóór Alles", strijd tegen de PFAS lozingen door ChemoursNieuws artikelen
Drie bedrijven gaan akkoord met betaling van meer dan $1 miljard om 'voor altijd chemische' claims te schikken, CNN 3-06-2023Overheid, informatie en dossiers
Omgevingsdienst, dossier Chemours, Delrin (DuPont) en Dow Rapport "Industrie en Omwonenden" van de Onderzoeksraad voor veiligheid Het vergunningsdossier Chemours van de provincie Zuid-Holland
De ING bank is de grootste financier van de fossiele industrie in Nederland.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #ING op deze site
Wat kan ik zelf doen
Stap over naar een duurzame bankOude acties
Zaterdag 30 maart, XR, A10 blokkade ING, Amsterdam Zondag, 17 maart, XR, Rijks, zeg nee tegen ING, AmsterdamNieuws artikelen
ING stopt niet met investeren in nieuw fossiel, Nu.nl 14-2-2024 Nederland draait op LNG uit Amerika: is dat een probleem?, FossielVrij 25-5-2023
De KLM is onze nationale trots, echter met een gebrek aan klimaatverantwoordelijkheid.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #KLM op deze site
Petities, een laagdrempelige methode om acties te ondersteunen.
Duurzaam vliegen bestaat niet, FossielVrijNieuws artikelen
KLM misleidde consumenten met reclames over 'duurzaam vliegen', NU.nl 21-03-2024 KLM hield rapport tegen over alternatief voor krimp Schiphol, NPO, 2-03-2024
Parenco zorgt voor veschillende problemen, variërend van stankoverlast tot stikstofuitstoot en verdroging van de Veluwe.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Parenco op deze site
Actie ideeën
Parenco zorgt voor verdroging zuidrand VeluweOude acties
Vrijdag 22 maart, XR, Parenco, stop met water oppompen, RencumNieuws artikelen
Kostbaar water naar megavervuilers, Hofbar 9-4-2024Overheid, informatie en dossiers
Omgevingsdienst, dossier Smurfit Kappa Parenco
Schiphol is een luchthaven met veel problemen, zowel kwa klimaat als arbeidsomstandigheden.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Schiphol op deze site
Nieuws artikelen
Staat vond groei Schiphol belangrijker dan overlast omwonenden, NU.nl 21-03-2024 Waarom er een massaclaim komt tegen de Staat vanwege PFAS, EenVandaag, 16-03-2024 KLM hield rapport tegen over alternatief voor krimp Schiphol, NPO, 2-03-2024
Shell is zeker niet het braafste jongetje van de klas op milleugebied.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Shell op deze site
Nieuws artikelen
Hoger beroep klimaatzaak tegen Shell 'wereldwijd uniek', 2-4-2024 Shell verzwakt eigen CO2-doelen in nieuwe duurzaamheidsstrategie, NU.nl, 14-03-2024Informatie
Haken en ogen van CO2 opslag.
Tata Steel is al heel lang een van de grootste vervuilers van Nederland.
Problemen met de gezondheid van bewoners uit de omgeving, daar heeft Tata Steel niet zoveel mee.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #TATASteel op deze site
Wie voeren er allemaal actie
Actiegroep "Frissewind.nu", strijd voor een schone leefomgeving rond Tata SteelOude acties
Vrijdag 12 april, KmK, N205 Blokkade, sluit Tata's cokésovens, HaarlemInformatie
Haken en ogen van CO2 opslag.Overheid, informatie en dossiers
Rapport "Industrie en Omwonenden" van de Onderzoeksraad voor veiligheid
Banken kunnen, als ze dat willen, een grote impact hebben op het versnellen van de broodnodige verduurzaming.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Banken op deze site
Wat kan ik zelf doen
Stap over naar een duurzame bankOude acties
Zaterdag 30 maart, XR, A10 blokkade ING, Amsterdam Zondag, 17 maart, XR, Rijks, zeg nee tegen ING, AmsterdamNieuws artikelen
ING stopt niet met investeren in nieuw fossiel, Nu.nl 14-2-2024
Ook de boeren ontkomen er niet aan te moeten verduurzamen.
Maar dit moet in samenspraak met de overheid, door een gedegen klimaatbeleid.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #boeren op deze site
Actie ideeën
Boeren, landbouw en veeteeltActie agenda van de diverse milleu organisaties
Zondag 28 april, XR, fietstocht met aandacht voor chemische middelen in de landbouw, BovenkarspelNieuws artikelen
Meer PFAS gespoten op groente en fruit in Nederland, NOS 27-2-2024 Europese boeren in opstand, The Guardian 14-2-2024 In het betoog van de klimaatcoalitie ontbreekt de degelijke prijs voor de boer, Vilt 25-10-2022
Bij CO2-opslag, ook wel bekend als carbon capture and storage (CCS), wordt CO2 afgevangen en vervolgens in het geval van Nederland opgeslagen in oude gasvelden.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #CSS op deze site
Nieuws artikelen
Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort bij CO2-opslag onder Noordzee, NOS 28-03-2024Informatie
Haken en ogen van CO2 opslag.
Drinkwater is iets waar we zuinig op moeten zijn, zeker gezien de klimaatverandering die er aan zit te komen.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Drinkwater op deze site
Actie ideeën
Parenco zorgt voor verdroging zuidrand VeluweOude acties
Vrijdag 22 maart, XR, Parenco, stop met water oppompen, RencumNieuws artikelen
Kostbaar water naar megavervuilers, Hofbar 9-4-2024 Waarom er een massaclaim komt tegen de Staat vanwege PFAS, EenVandaag, 16-03-2024 Drinkwaterbedrijven tegen nieuw kabinet: help met aanpak watervervuiling, Nu.nl 18-03-2024Overheid, informatie en dossiers
Omgevingsdienst, dossier Smurfit Kappa Parenco
Naast de impact op het klimaat, gaat het ook slecht met de arbeidsomstandigheden en hoeveelheid afval door de fast fashion industrie.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #FastFashion op deze site
Nieuws artikelen
How Fast Fashion Became Faster - and Worse for the Earth, The New York Times 22-06-2022 De fast-fashionfuik, Zembla september 2021
De fossiele industrie heeft er groot belang bij zolang mogelijk door te gaan met het negeren van de klimaatcrisis.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #FossieleIndustrie op deze site
De klimaatcrisis
De Klimaatcrisis in het kort.Oude acties
Zaterdag 16 maart, XR, North Sea Fossil Free, Internationale Massa Actie, RotterdamNieuws artikelen
Hoger beroep klimaatzaak tegen Shell 'wereldwijd uniek', 2-4-2024 Golf van nieuwe olie- en gasactiviteiten onder leiding van de VS dreigt klimaatdoelen Parijs in gevaar te brengen, The Guardian 28-03-2024 Shell verzwakt eigen CO2-doelen in nieuwe duurzaamheidsstrategie, NU.nl, 14-03-2024
Fossiele subsidies zorgen er voor dat bedrijven en overheden door kunnen gaan as usual..
Hieronder een overzicht van de artikelen met #FossieleSubsidies op deze site
Actie ideeën
Fossiele subsidies.Oude acties
Zaterdag 6 april, XR, A12 blokkade tegen de fossiele subsidies, Den HaagNieuws artikelen
GroenLinks-PvdA wil er met een wetswijziging voor zorgen dat alle fossiele subsidies uiterlijk in 2030 zijn afgeschaft, Nu.nl 17-2-2024 Elk jaar krijgen de 10 grootste vervuilende bedrijven miljarden aan fossiele subsidies van de Nederlandse overheid, Milieudefensie 6-12-2023 Nederland draait op LNG uit Amerika: is dat een probleem?, FossielVrij 25-5-2023
Het kunnen rekenen op een gezonde leefomgeving is niet meer vanzelfsprekend.
Helaas blijken belangen van bedrijven en lobbygroepen vaak zwaarder te wegen als de gezondheid.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Gezondheid op deze site
De klimaatcrisis
De Klimaatcrisis in het kort.Wie voeren er allemaal actie
Actiegroep "Frissewind.nu", strijd voor een schone leefomgeving rond Tata Steel Actiegroep "Gezondheid Vóór Alles", strijd tegen de PFAS lozingen door ChemoursActie agenda van de diverse milleu organisaties
Zondag 28 april, XR, fietstocht met aandacht voor chemische middelen in de landbouw, BovenkarspelNieuws artikelen
Staat vond groei Schiphol belangrijker dan overlast omwonenden, NU.nl 21-03-2024 Waarschuwing voor eigen kippen: waarom er in eieren meer pfas zit, NU.nl 22-03-2024 Drinkwaterbedrijven tegen nieuw kabinet: help met aanpak watervervuiling, Nu.nl 18-03-2024 Meer PFAS gespoten op groente en fruit in Nederland, NOS 27-2-2024 De giftige lobby: de macht van chemiebedrijven, Pointer 11-01-2024 Drie bedrijven gaan akkoord met betaling van meer dan $1 miljard om 'voor altijd chemische' claims te schikken, CNN 3-06-2023Achtergrond
Dossier over bestrijdingsmiddelen - Zembla
Kantelputen zijn veranderingen die zichzelf versterken, waarna er voor die specifieke verandering geen weg terug meer is.
Een voorbeeld is de ijskap van Groenland. Als deze verder smelt, wordt hij lager, waardoor er op een gegevenmoment geen sneeuw, maar regen valt.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Kantelpunten op deze site
De klimaatcrisis
De Klimaatcrisis in het kort.Nieuws artikelen
Golfstroom in de Atlantische Oceaan nadert kritiek punt, en dat is een groot probleem, RTL-nieuws, 12-02-2024 Waarschuwing klimaat kantelpunt in de Amazone rond 2050 Onderzoek: Antarctische ijskap blijft ook bij streng klimaatbeleid smelten, NOS 24-10-2023Achtergrond
Collectie van de NOS over het veranderende klimaat. Kantelpunten in klimaat en samenleving, Duurzaam-Nieuws
Klimaatdoelen zijn er om je aan te houden. Geven de politiek richting en houvast.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #klimaatdoelen op deze site
Nieuws artikelen
Zwitserse vrouwen krijgen gelijk in klimaatzaak bij mensenrechtenhof, NOS 9-4-2024 Hoger beroep klimaatzaak tegen Shell 'wereldwijd uniek', 2-4-2024 Golf van nieuwe olie- en gasactiviteiten onder leiding van de VS dreigt klimaatdoelen Parijs in gevaar te brengen, The Guardian 28-03-2024 Actievoerders waarschuwen dat Europa er niet in slaagt de 'op hol geslagen' emissies van het vervoer te beteugelen, the Guardian, 20-03-2024 Plannen voor natuur, stikstof en klimaat onvoldoende om doelen te halen, NOS 26-2-2024Informatie
Haken en ogen van CO2 opslag.
Klimaatverandering is het grote hoofdpijndossier.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Klimaatverandering op deze site
Nieuws artikelen
Zwitserse vrouwen krijgen gelijk in klimaatzaak bij mensenrechtenhof, NOS 9-4-2024 Maart tiende maand op rij met mondiaal warmterecord, 9-04-2024 Europa riskeert enorme klimaatrampen als het niet onmiddellijk actie onderneemt, NU.nl, 11-03-2024 Golfstroom in de Atlantische Oceaan nadert kritiek punt, en dat is een groot probleem, RTL-nieuws, 12-02-2024 Februari negende maand op rij met mondiaal warmterecord, NOS, 7-03-2024 Droogte op Sicilië desastreus: water op rantsoen, RTL Nieuws 29-02-2024 Record droogte in het regenwoud, zorgen over toekomst amazone gebied, NOS 31-01-2024 Terwijl de wereld opwarmt, stokt de klimaatsteun aan de meest kwetsbare landen, VRT 2-11-2023 Onderzoek: Antarctische ijskap blijft ook bij streng klimaatbeleid smelten, NOS 24-10-2023 Nieuwe KNMI-scenario's: grote gevolgen in Nederland door veranderend klimaat Afrika: Zie ons niet langer als klimaatslachtoffer maar wel als belangrijke speler in de groene transitie, Vilt 7-9-2023 Afrika: Deze tien landen zijn het minst bestand tegen de klimaatcrisis, MO 4-4-2023 Een nieuwe versie van het IPCC rapport, en waarom het zo belangrijk is, Nature 2-2023Achtergrond
Collectie van de NOS over het veranderende klimaat. Dossier klimaatverandering bij de Universiteit van Utrecht Informatie klimaatverandering WWF. Kantelpunten in klimaat en samenleving, Duurzaam-Nieuws KNMI Klimaatscenarios 2023.
Door de klimaatverandering, maar ook doordat consumenten een verdere vergiftiging van onze leefomgeving niet langer kunnen accepteren, zal ook de landbouw moeten veranderen.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Landbouw op deze site
Actie ideeën
Boeren, landbouw en veeteeltActie agenda van de diverse milleu organisaties
Zondag 21 april, XR, Bloemencorso Gifvrij, Haarlem Zondag 28 april, XR, fietstocht met aandacht voor chemische middelen in de landbouw, BovenkarspelNieuws artikelen
Drinkwaterbedrijven tegen nieuw kabinet: help met aanpak watervervuiling, Nu.nl 18-03-2024Achtergrond
Dossier over bestrijdingsmiddelen - Zembla
Heel veel broodnodige veranderingen worden gefustreerd door het keer op keer tegenwerken door lobby van de organisaties met de diepste zakken.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Lobby op deze site
Nieuws artikelen
Na 4 jaar ruzie stemt EU over 'anti-wegkijkwet' van Nederlandse Lara Wolters: 'Op allerlaatste moment begint iemand te chanteren' De giftige lobby: de macht van chemiebedrijven, Pointer 11-01-2024Achtergrond
Dossier over bestrijdingsmiddelen - Zembla
De luchtvaart is een industrie die zijn uiterste best doet buiten alle klimaatafspraken te blijven.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Luchtvaart op deze site
Actie agenda van de diverse milleu organisaties
Zaterdag 20 april, XR, Groningen Airport Eelde moet sluitenPetities, een laagdrempelige methode om acties te ondersteunen.
Duurzaam vliegen bestaat niet, FossielVrijOude acties
Zaterdag 23 maart, XR, Eindhoven Airport 9 maart, XR, Maastricht Aachen Airport, tegen privejetsNieuws artikelen
De kleuter en de volwassene, over vliegschaamte en toch vliegen, RTL-nieuws 27-03-2024 Staat vond groei Schiphol belangrijker dan overlast omwonenden, NU.nl 21-03-2024 KLM misleidde consumenten met reclames over 'duurzaam vliegen', NU.nl 21-03-2024 KLM hield rapport tegen over alternatief voor krimp Schiphol, NPO, 2-03-2024
LNG is zeker niet de meest duurzame vorm van brandstof.
Dit komt onderandere omdat bij de winning vaak grote hoeveelheden methaan vrij komen en het vloeibaar maken veel energie kost..
Hieronder een overzicht van de artikelen met #LNG op deze site.
Nieuws artikelen
Shell verzwakt eigen CO2-doelen in nieuwe duurzaamheidsstrategie, NU.nl, 14-03-2024 Europa blijft LNG terminals bouwen, Nu.nl 15-2-2024 Nederland draait op LNG uit Amerika: is dat een probleem?, FossielVrij 25-5-2023
Het vliegtuig is na corona weer helemaal terug van weggeweest en vaak spot goedkoop.
Met de trein naar Barcelona, duurt lang en is duur.
Er gaat iets helemaal mis, als regeringen echt willen dat we voor duurzaam vervoer kiezen.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Mobiliteit op deze site.
Nieuws artikelen
Actievoerders waarschuwen dat Europa er niet in slaagt de 'op hol geslagen' emissies van het vervoer te beteugelen, the Guardian, 20-03-2024Achtergrond
Laboratorium verantwoorde mobiliteit.
Natuur wordt gezien als een hoofdpijn dossier, terwijl het een deel van de oplossing is.
Wij kunnen niet zonder natuur en de natuur heeft ons nu harder dan ooit nodig.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Natuur op deze site.
De klimaatcrisis
De Klimaatcrisis in het kort.Actie ideeën
Parenco zorgt voor verdroging zuidrand VeluweOude acties
Vrijdag 22 maart, XR, Parenco, stop met water oppompen, RencumNieuws artikelen
De natuur staat wél te springen om de Europese herstelwet, NU.nl 24-03-2024Overheid, informatie en dossiers
Omgevingsdienst, dossier Smurfit Kappa Parenco
De Noordzee, een gebied dat een hele belangrijke rol speelt in de klimaattransitie..
Dit komt onderandere omdat bij de winning vaak grote hoeveelheden methaan vrij komen en het vloeibaar maken veel energie kost..
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Noordzee op deze site.
Oude acties
Zaterdag 16 maart, XR, North Sea Fossil Free, Internationale Massa Actie, Rotterdam
PFAS bekend van de Tfal pannen, maar gebruikt voor van alles en nogwat, inclusief de landbouw.
Het probleem is, dat dit gif niet meer afbreekt.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #PFAS op deze site.
De klimaatcrisis
De Klimaatcrisis in het kort.Wie voeren er allemaal actie
Actiegroep "Gezondheid Vóór Alles", strijd tegen de PFAS lozingen door ChemoursNieuws artikelen
Kwaliteit oppervlaktewater bijna overal ondermaats, wekt vragen op bij Leeuwarders: 'We zijn totaal verrast', Een Vandaag 10-4-2024 Waarschuwing voor eigen kippen: waarom er in eieren meer pfas zit, NU.nl 22-03-2024 Waarom er een massaclaim komt tegen de Staat vanwege PFAS, EenVandaag, 16-03-2024 Drinkwaterbedrijven tegen nieuw kabinet: help met aanpak watervervuiling, Nu.nl 18-03-2024 Meer PFAS gespoten op groente en fruit in Nederland, NOS 27-2-2024 Drie bedrijven gaan akkoord met betaling van meer dan $1 miljard om 'voor altijd chemische' claims te schikken, CNN 3-06-2023Overheid, informatie en dossiers
Omgevingsdienst, dossier Chemours, Delrin (DuPont) en Dow Rapport "Industrie en Omwonenden" van de Onderzoeksraad voor veiligheid Het vergunningsdossier Chemours van de provincie Zuid-Holland
Bedrijven en burgers hebben behoefte aan duidelijke regels, ook al vinden zij dit in beginsel wellicht niet leuk.
Het is aan de politiek nu door te pakken.
Het IPCC rapport is duidelijk, maar de politiek treuzelt nog.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Politiek op deze site.
Wat kan ik zelf doen
Stem duurzaamNieuws artikelen
Zwitserse vrouwen krijgen gelijk in klimaatzaak bij mensenrechtenhof, NOS 9-4-2024 Hoger beroep klimaatzaak tegen Shell 'wereldwijd uniek', 2-4-2024 Na 4 jaar ruzie stemt EU over 'anti-wegkijkwet' van Nederlandse Lara Wolters: 'Op allerlaatste moment begint iemand te chanteren' Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort bij CO2-opslag onder Noordzee, NOS 28-03-2024 De kleuter en de volwassene, over vliegschaamte en toch vliegen, RTL-nieuws 27-03-2024 Staat vond groei Schiphol belangrijker dan overlast omwonenden, NU.nl 21-03-2024 GroenLinks-PvdA wil er met een wetswijziging voor zorgen dat alle fossiele subsidies uiterlijk in 2030 zijn afgeschaft, Nu.nl 17-2-2024
Een goed werkend stroomnet, zou de basis van de energietransitie moeten zijn.
Helaas is dit dossier jaren lang genegeerd, waardoor we nu in de problemen zitten.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #stroomnet op deze site.
Nieuws artikelen
Waterschappen botsen met netbeheerders: gemalen gebruiken te veel stroom, NU.nl, 15-03-2024
Supermarkten bepalen dagelijks wat wij on ons mandje stoppen. Met reclames en het strategisch plaatsen van produkten in de schappen.
Daarnaast hebben ze een grote vinger in de pap in de manier waarop ons eten geproduceerd wordt.
Dit is een verantwoordelijkheid die ze niet op ons mogen afschuiven, want ja .....
Hieronder een overzicht van de artikelen met #supermarkten op deze site.
Oude acties
Woensdag 10 april, MD, aandeelhoudersvergadering Ahold Delhaze, ZaandamNieuws artikelen
Grote supermarkten doen nog steeds veel te weinig om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen, Milieudefensie 5-10-2023
Veeteelt is omringd met veel problemen.
Dierenleed tijdens het houden, het transport en de slacht wordt steeds minder geaccepteerd.
De methaanuitstoot heeft een grote impact op het klimaat.
En tot slot, is er voor een zelfde hoeveelheid eiwitten veel meer land nodig.
Het direkt voeden van mensen met bijvoorbeeld soya, in plaats van het voeren aan vee, is veel efficienter, waardoor niet al die regenwouden gekapt hoeven te worden.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #veeteelt op deze site.
Actie ideeën
Boeren, landbouw en veeteeltActie agenda van de diverse milleu organisaties
Vrijdag 26 april, XR, For Farrmers, stop de invoer van soja en plamolie, LochemNieuws artikelen
Drinkwaterbedrijven tegen nieuw kabinet: help met aanpak watervervuiling, Nu.nl 18-03-2024
Vervuiling is een veelkoppig monster en kent veel verschijningsvormen.
Vaak is er veel aan te doen en in het vooral een verdienmodel om daar niets aan te doen.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #vervuiling op deze site.
Actie agenda van de diverse milleu organisaties
Zondag 21 april, XR, Bloemencorso Gifvrij, Haarlem Zondag 28 april, XR, fietstocht met aandacht voor chemische middelen in de landbouw, BovenkarspelNieuws artikelen
Drinkwaterbedrijven tegen nieuw kabinet: help met aanpak watervervuiling, Nu.nl 18-03-2024 In 97 procent van de zeevogels op Antarctica zijn microplastics gevonden, Scientias, 15-03-2024 Meer PFAS gespoten op groente en fruit in Nederland, NOS 27-2-2024 Drie bedrijven gaan akkoord met betaling van meer dan $1 miljard om 'voor altijd chemische' claims te schikken, CNN 3-06-2023Overheid, informatie en dossiers
Omgevingsdienst, dossier Chemours, Delrin (DuPont) en Dow
Wat we eten heeft impact op ons, maar ook op het klimaat.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #voeding op deze site.
Informatie
Vlees, vis of vega, waar halen we onze eiwitten vandaan.
Klimaatbeweging
Dossier Climate Rebellion, met een focus op het klimaat en de ecologische crisis.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #ClimateRebellion op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Climate Rebellion, met een focus op het klimaat en de ecologische crisis
Dossier Extinction Rebellion, klimaat acties en meer inclusieve thema's als de oorlog in Gaza en Kick out Zwartepiet.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #ExtinctionRebellion op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Extinction Rebellion, Klimaat acties en meer inclusieve thema's als de oorlog in Gaza en Kick out Zwartepiet.Actie agenda van de diverse milleu organisaties
Zaterdag 20 april, XR, Groningen Airport Eelde moet sluiten Zondag 21 april, XR, Bloemencorso Gifvrij, Haarlem Vrijdag 26 april, XR, For Farrmers, stop de invoer van soja en plamolie, Lochem Zondag 28 april, XR, fietstocht met aandacht voor chemische middelen in de landbouw, Bovenkarspel Vrijdag 31 april, Klimaatmars ZuidasOude acties
Zaterdag 6 april, XR, A12 blokkade tegen de fossiele subsidies, Den Haag Zaterdag 30 maart, XR, A10 blokkade ING, Amsterdam Zaterdag 23 maart, XR, Eindhoven Airport Vrijdag 22 maart, XR, Parenco, stop met water oppompen, Rencum Zondag, 17 maart, XR, Rijks, zeg nee tegen ING, Amsterdam Zaterdag 16 maart, XR, North Sea Fossil Free, Internationale Massa Actie, Rotterdam 9 maart, XR, Maastricht Aachen Airport, tegen privejets
Dossier FossielVrij, doorbreekt de macht van olie-, kolen- en gasbedrijven.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #FossielVrij op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
FossielVrij, doorbreekt de macht van olie-, kolen- en gasbedrijvenActie agenda van de diverse milleu organisaties
Vrijdag 31 april, Klimaatmars ZuidasPetities, een laagdrempelige methode om acties te ondersteunen.
Duurzaam vliegen bestaat niet, FossielVrijNieuws artikelen
KLM misleidde consumenten met reclames over 'duurzaam vliegen', NU.nl 21-03-2024 Nederland draait op LNG uit Amerika: is dat een probleem?, FossielVrij 25-5-2023
Dossier Fridays for Future, bekend van de scholieren stakingen voor het klimaat.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #FridaysforFuture op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Fridays for Future, bekend van de scholieren stakingen voor het klimaatActie agenda van de diverse milleu organisaties
Vrijdag 31 april, Klimaatmars Zuidas
Dossier Greenpeace, stelt grote milleuproblemen aan de kaak.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Greenpeace op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Greenpeace, stelt grote milleuproblemen aan de kaakActie agenda van de diverse milleu organisaties
Vrijdag 31 april, Klimaatmars Zuidas
Dossier Kappen met Kolen, blokkeert kolentransporten.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #KappenmetKolen op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Kappen met Kolen, blokkeert kolentransportenActie agenda van de diverse milleu organisaties
Iedere vrijdag, Kappen met KolenOude acties
Vrijdag 12 april, KmK, N205 Blokkade, sluit Tata's cokésovens, Haarlem
Dossier Milieudefensie, pakt de grote vervuilers aan.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Milieudefensie op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Milieudefensie, pakt de grote vervuilers aanActie agenda van de diverse milleu organisaties
Vrijdag 31 april, Klimaatmars ZuidasOude acties
Woensdag 10 april, MD, aandeelhoudersvergadering Ahold Delhaze, ZaandamNieuws artikelen
Hoger beroep klimaatzaak tegen Shell 'wereldwijd uniek', 2-4-2024
Dossier Scientist Rebellion, als het schrijven van papers onvoldoende helpt.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #ScientistRebellion op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Scientist Rebellion, als het schrijven van papers onvoldoende helpt.Oude acties
Zaterdag 16 maart, XR, North Sea Fossil Free, Internationale Massa Actie, Rotterdam 9 maart, XR, Maastricht Aachen Airport, tegen privejets
Mensenrechten en meer
Dossier Amnesty, voor een rechtvaardige wereld.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Amnesty op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Amnesty, voor een rechtvaardige wereld
Dossier Oxfam Novib, stijd tegen de groeiende verschillen.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #OxfamNovib op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Oxfam Novib, stijd tegen de groeiende verschillenActie agenda van de diverse milleu organisaties
Vrijdag 31 april, Klimaatmars Zuidas
Dossier Pax, strijd wereldwijd tegen oorlogsgeweld.
Hieronder een overzicht van de artikelen met #Pax op deze site.
Wie voeren er allemaal actie
Pax, strijd wereldwijd tegen oorlogsgeweld
Wil je op een eenvoudige wijze je boodschap aan mensen in je buurt laten weten, dan is het plakken van posters een hele mooie manier.
Posteren mag alleen op officiele posterplekken.
Je kunt bij je gemeente navragen waar je legaal mag posteren.
Het is op die plekken legaal en is een hele mooie manier voor mensen om laagdrempelig in actie te komen.
Wildplakken
Er zijn er ook die wildplakken, op vuilnisbakken, lantaarnpalen, electriciteitshuisjes en andere plekken. Dat mag natuurlijk niet en is strafbaar. Als je gepakt wordt, kun je een boete krijgen en kun je de opdracht krijgen je posters te verwijderen. Je moet dan in principe wel op heterdaad gepakt worden. Het bij je hebben van posters en lijm op zich is voor zover wij weten geen misdaad. Het is maar dat je het weet.
Aan de slag
Lees hier hoe je lijm maakt, waar je op moet letten bij het maken van je posters en hoe je op pad gaat in het engels.Of kijk op de korte stoomcursus van Greenpeace.
Hieronder de kleurentabel die voor de website gebruikt wordt.
bglight1 | bglight2 | bglight3 | bglight4 | bglight5 | bglight6 | bglight7 | bglight8 |
bglight9 | bglight0 | bglighta | bglightb | bglightc | bglightd | bglighte | bglightf |
bglightg | bglighth | bglighti |
bgbright1 | bgbright2 | bgbright3 | bgbright4 | bgbright5 | bgbright6 | bgbright7 | bgbright8 |
bgbright9 | bgbright0 | bgbrighta | bgbrightb | bgbrightc | bgbrightd | bgbrighte | bgbrightf |
bgmedium1 | bgmedium2 | bgmedium3 | bgmedium4 | bgmedium5 | bgmedium6 | bgmedium7 | bgmedium8 |
bgmedium9 | bgmedium0 | bgmediuma | bgmediumb | bgmediumc | bgmediumd | bgmediume | bgmediumf |
bgmediumg | bgmediumh | bgmediumi |
In deze pagina gaan we experimentern met het displayen van gedeelten van foto's op een webpage.
Waar ik naar op zoek ben is het weergeven van een horizontale uitsnede uit foto's, om pagina's een beetje op te fleuren.
Waar mogelijk willen we bestaande foto's gebruiken, die vaak te hoog zijn voor wat we zoeken.
Je kunt ze allemaal bijsnijden in een fotoprogramma, maar als het via HTML / CSS code kan, zou het veel werk schelen.
Voorbeelden waar ik naar ga kijken
- https://stackoverflow.com/questions/40269214/how-to-display-a-portion-of-an-image-with-css
- https://stackoverflow.com/questions/9624118/how-to-show-only-a-portion-of-an-image-just-by-using-the-img-tag
Het origineel.
Levert een uitgerekt beeld op.
Bovenste strip.
Sofar geen suc6 met het krijgen van het midden van het plaatje
Nieuw en nog niet af
We zijn net gestart en de website is nieuw. Wat je nu ziet, is een website die veel in ontwikkeling is. We gaan druk aan de slag, de website mooier te maken, maar vooral er veel meer informatie opzetten.
Navigeren
De Website bestaat uit 2 delen. Als je op home klikt, kom je op de website terecht, die eigenlijk uit 1 grote pagina bestaat. Door op onderwerpen te klikken, klappen de onderliggende pagina's vanzelf uit. Nog een keer klikken en ze vouwen weer in.Als je op index klikt, kom je op het deel van de website terecht, met losse pagina's per onderwerp. De index pagina is vooral handig, als je even de weg kwijt bent, en een overzicht wil hebben van alles wat op de site te vinden is. De losse pagina's, zijn handig voor Google, zodat je met zoekopdrachten gelijk op het stuk website terecht komt, met de informatie waar je naar opzoek bent.
Verder kun je als je op de losse pagina's zit, op de onderste regel naar de voorgaande of volgende pagina gaan.
Kan ik mee helpen?
Heb je iets met websites, of vind je het leuk teksten te maken, neem dan contact op met Ingrid (adres in de contact info)Het korte antwoord is, nee, we zijn een zelfstandige beweging, volledig onafhankelijk van Extinction Rebellion.
Was niet helemaal tevreden met de uitleg, een nieuwe versie volgt.
- Wil je op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen, acties e.d. of gewoon weten wat er speelt, wordt dan lid van ons Telegramkanaal @ClimateRebellion.
- Wil je een persoonlijk berichtje sturen, je aansluiten of gewoon iets weten, stuur dan een berichtje naar Ingrid op Telegram. Je kunt ons vinden als @IngridVoorHetKlimaat of klik op de link.